zondag 25 maart 2012

Een Poème électronic anno 2012

Het is zaterdag dus naar de Leidse markt en vervolgens eindigen bij De Twee Spieghels als altijd. Vanmiddag speelt het Wojtek Justyna trio daar met Alex Bernath op drums en Daniel Lottersberger op bas. Ze beginnen funky, schakelen over op jazzrock en knallen ook nog eens met prima rock. Met een combinatie van eigen en andermans nummers is dit weer prima genieten.
Dan valt de avond en dus door naar de Q-Bus voor een heel bijzonder concert/performance/whatever van Adi Newton met zijn Clock DVA/The Anti-Group/TAGC. Bij binnenkomst zijn er aan drie kanten grote schermen met deze projectie en klinkt er al muziek van Adi Newton. In een wat donkere hoek van de zaal staan computers en elektronica opgesteld. Het geluid komt uit vier hoeken, quadrafonie dus.
Het publiek, dat uit het hele land is toegestroomd, wordt verzocht om tussen de drie schermen op het middengebied te gaan zitten, de meesten doen dat ook en zonder dat er een echt begin is verandert de muziek van opgenomen naar live. Als er dan ook nog intrigerende videobeelden op de schermen verschijnen is het optreden echt begonnen. Meer dan een uur is het onwijs genieten van elektronische soundscapes met futuristische en filosofische videos. Prachtig!
Het geheel roept gedachten op aan het Poème électronique dat Edgar Varèse in 1958 schreef voor het Philipspaviljoen op de wereldtentoonstelling in Brussel. In samenwerking met architect Le Corbusier en Iannis Xenakis maakten zij toen de allereerste multimediale voorstelling ooit. Ruim 50 jaar later, met alle nieuwe technologie klinkt en oogt het wel anders en zijn er vooral veel meer mogelijkheden, maar het Poème is toch wel de bakermat van dit optreden vanavond.
Het publiek zit ademloos, zij het wat ongemakkelijk soms, op de grond te luisteren, maar nog nooit was het zo stil hier. Edgar Varèse meets Kraftwerk is misschien nog wel de enig mogelijke omschrijving van deze avond, een uniek optreden hier in de Q-Bus, wie had dat gedacht. Benieuwd of daar maandag in de landelijke pers over geschreven gaat worden, of zaten die allemaal gezapig bij Sir Paul?
Het hele optreden is opgenomen en moet later dit jaar verschijnen als deel drie in de serie experimenteel filmwerk als Meontological Research Recording 3: Transmission from the Trans-Yoggothian Broadcast Station.

LINKS:
Wojtek Justyna
De Twee Spieghels
Clock DVA/The Anti-Group/TAGC
Edgar Varèse
Poème électronique
Q-Bus

Geen opmerkingen: