zaterdag 3 maart 2012

Genieten van try-out en verjaardagsfeest

New Morning is een project van dat drummer Jeroen Vrolijk een aantal jaren geleden initieerde met onder andere de New Yorkse muzikanten Reggie Washington en Oz Noy. Heeft inmiddels twee cd's opgeleverd, maar een tournee is altijd weer lastig. Daarom heeft een aantal Nederlandse muzikanten uitgenodigd dit project verder vorm te geven. Vanmiddag een soort try-out in De Twee Spieghels. Swingende fusion en nu-jazz met veel improvisatie door vier uitstekende muzikanten.
Die muzikanten zijn gitarist Angelo Boltini en bassist Xander Buvelot en verder speelt saxofonist Paul van der Feen als gast op bijna alle nummers mee. Veel eigen werk van New Morning, maar ook een nummer Paul. Het klinkt nog allemaal wat onwennig, de ervaring in deze bezetting ontbreekt nog en het is best complex, maar het blijft intrigerend en bij vlagen ook meesterlijk. Als ze in de tweede set toe zijn aan 050 van Anton Goudsmit blijkt het opeens allemaal te kloppen, ze hebben hun vorm gevonden en laten die tot het eind niet meer los. Een eveneens geweldige versie van Monk's Hackensack laat horen dat er voor deze band een mooie toekomst in het verschiet ligt.
De avond is voor de X, want die bestaat 20 jaar en viert dat in de Q-Bus. Met louter Leidse muzikanten zoals het bekende trio Dempsey. Zagen we natuurlijk al heel vaak, maar de laatste keer was al weer even geleden.
En in de cabine speelt flamencogitarist André van der Zijden een mooie set. Nog niet eerder gezien, maar hij speelt prachtig verschillende stijlen op de flamencogitaar.
Na een tweede kort setje van Dempsey staat vervolgens de bekende dichter, performer en trommelaar Rik van Boeckel op te treden.
Het optreden in de grote zaal van rappers Vlijmscherp kan niet helemaal overtuigen, tegenwoordig tel je niet echt meer mee als je geen live muzikanten mee laat spelen.
Wel overtuigend, en hoe, is het Liquid Sun Orchestra dat Fela Kuti's muzikale erfenis als uitgangspunt neemt. Het is hun eerste officiele optreden en dat staat meteen als een huis. De elfkoppige formatie heeft sinds vorig najaar flink geoefend en zetten nu de zaal op zijn kop. Lode Busch (drums), Lykle de Jong (bas), Bie Muusze (gitaar), Max Anglionin (toetsen), Arno Willekens (percussie), Ego Victor Emechete (percussie), Ruud Peper (trompet), Paul Berk (baritonsax), Olivier van Gulik (tenorsax), Hans van Scharen (alt- en baritonsax) en Daddy Kasavubu (zang) zijn de zonnige afsluiters van dit vrolijke verjaardagsfeestje van de X.

LINKS:
New Morning
Paul van der Feen
De Twee Spieghels
Dempsey
Rik van Boeckel
Vlijmscherp
De X

Geen opmerkingen: