donderdag 19 augustus 2010

Haarlem Jazzstad anders dan anders


Dit is de dertigste editie van Haarlem Jazzstad en er is van alles veranderd. De tent op de Grote Markt is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een groter podium. De lokale horeca heeft de catering overgenomen en behalve op de Grote Markt ook de programmering. Maar 1 ding is gelijk gebleven, de programmering van de donderdag wordt verzorgd door een muzikant, dit jaar Michiel Borstlap.

Michiel Borstlap opende zelf met een solo optreden op de vleugel, voornamelijk nummers van zijn laatste cd Solo 2010, en hoewel het een schitterende cd is was dit live optreden nog veel mooier. En omdat er niet meer in een tent gespeeld werd, maar de hele Grote Markt festivalterrein was, was het concert prima te volgen, het geroezemoes zat ver weg op de terrassen. Jammer was alleen dat de camera die op en neer ging tussen geluidstoren en podium zoveel lawaai maakte dat het een ernstige verstoring van het optreden was. Bij een band is dat geen enkel probleem, maar bij een pianoconcert wel! De commercie slaat blijkbaar hard toe, Things ain't what they used to be was dan ook het slotnummer.

Het is altijd maar weer afwachten wie de curator van de donderdagavond allemaal meeneemt, vorig jaar vielen de Ragtime Ramblers behoorlijk tegen, maar dit jaat was er Mary Davis Jr. & Band. Een prima combinatie van funk, soul en jazz. Met Wolf Martini op gitaren (aanstaande zondag speelt hij in de Leidse Hout met Pheadra Kwant), Sallo de Jonge op drums, Hugo den Oudsten op bas en Alex en Julia deden de backing vocals.

Mary Davis Jr. is gewoon de Nederlandse Marleen van Emmerik en is een geweldige zangeres. En samen met de twee backing vocals werd het een heel mooi optreden. Wat extra aansprak was dat ze voornamelijk eigen repertoire speelden.

Maar goed, de cover kon niet uitblijven, samen met Michiel Borstlap speelden ze een extended verie van Summertime. Helemaal te gek!

Maar hoe goed het ook allemaal was, het ging toch maar om 1 ding, het optreden van de Michael Borstlap Band. Dat moet je horen, zien en voelen, het valt niet te beschrijven, zo goed!

Twee jaar geleden zagen we ze op The Hague Jazz als Michiel Borstlap's Eldorado, maar hier in Haarlem was het opeens zijn band. Met een geweldige Boudewijn Lucas op bas.

En een onnavolgbare Erik Kooger op drums.

Jerome Hol op gitaar, zo te zien klaar om een nieuwe Ramone te worden.

En dan was er nog Ruud Breuls op trompet, maakte het optreden compleet.

Maar natuurlijk draaide alles toch om Michiel Borstlap die een combinatie van eigen nummers en bekende nummers van oa Herbie Hancock en Wheather Report speelden. En er waren een paar nummers die hij ook al solo speelde, zoals My Dear en BlueSyl. Een onvergetelijk optreden!

LINKS:
Michiel Borstlap
Mary Davis Jr.
Jerome Hol
Erik Kooger
Haarlem Jazzstad

Geen opmerkingen: