zaterdag 3 oktober 2009

Jazz Express indrukwekkend


Het Jazzfestival Hoorn bestaat uit twee delen, een middagprogramma op lokatie en een avondprogramma in Schouwburg het Park. Het middagprogramma begon op het station van Hoorn en ging via Medemblik en Benningbroek weer terug naar Hoorn. Vervoer ging per stoomtram, de Jazz Express.

Om elf uur in de ochtend begon het met een optreden van Barksdale Jazz Moment in de restauratie/souvenirwinkel van het Museum Stoomtram. Ongecompliceerde standards en bebop nummers, prima muziek voor dat tijdstip. Prima muzikanten ook, lekker begin.

Vervolgens stond er een stoomtram met vijf wagons klaar voor de rit van 20 kilometer naar Medemblik, een reis van ruim een uur! Aan boord speelde het gitaristen duo Timber en de Leeuw. Speelden voornamelijk eigen nummers, maar ook covers als Steamheat en iets van het Rosenberg Trio. Tijdens de reis verhuisden ze van de achterste wagon naar de voorste.

In Medemblik volgde een korte wandeling naar de Bonifaciuskerk waar een concert volgde van het Artvark Saxofoon Quartet. Vier topsaxofonisten (Rolf Delfos en Bart Wirtz op alt, Mete Erker op tenor en Peter Broekhuizen op bariton) die behoorlijk aan elkaar gewaagd zijn.

Op zich was de samenstelling van de groep al een garantie voor kwaliteit, maar de bijzondere lokatie met een bijzondere akoestiek maakte er een onwerelds mooi concert van. Ze speelden bijna allemaal eigen nummers en een enkel, wel zelf gearrangeerd, nummer van bijvoorbeeld Chick Corea en Abdullah Ibrahim. Jammer dat we na 45 minuten weer terug naar de stoomtram moesten.

Op de terugweg stopten we in Benningbroek voor een concert in het kerkje aldaar van Eric Vloeimans en Harmen Fraanje. Zeg maar Fugimundi zonder Anton Goudsmit. Ook dit concert was op voorhand al goed, maar ook hier maakte de akoestiek er iets echt bijzonders van. En net als bij Artvark leek de situatie de muzikanten tot de toppen van hun kunnen te stuwen.
Ook hier was het na 45 minuten alweer gedaan en gingen we weer terug naar de tram en naar Hoorn. Leuk was wel dat er in het treinstel waar we zaten intussen een soort band tussen de passagiers/muziekliefhebbers was ontstaan, tijdens het avondprogramma zouden we er nog een aantal terugzien. En voor ons kon het festival al niet meer stuk.

LINKS:
Jazz Express
Jazz at the Hop
Museum Stoomtram
Barksdale Jazz Moment
Artvark SQ
Eric Vloeimans
Harmen Fraanje

Geen opmerkingen: