vrijdag 23 oktober 2009

Katzenjammer één groot feest

Afgelopen zondag was Katzenjammer te zien op tv bij Vrije Geluiden, maar of dat nou de reden was dat de kleine zaal (300 plaatsen) van het Patronaat was uitverkocht?

Als voorprogramma was de lokale groep La Gaîté aangetrokken. Een goede en passende keuze. Het trio maakt er een sport van om in zoveel mogelijk talen te zingen en hoewel het maar een optreden van drie kwartier was kwamen toch vijf talen voorbij. En ze deden het weer uitstekend. Het scheelt natuurlijk wel of je bij een zomers terrasje in de Leidse Hout speelt of in een volgepakte poptempel. Er was zelfs zoveel enthousiasme dat er nog om een toegift gevraagd werd, een speciaal voor deze dag ingestudeerd nummer in het Noors. Een goed begin van de avond.

Maar het draaide natuurlijk allemaal om de Noorse groep Katzenjammer. Het viertal speelt een soort Balkan-Punk, een opzwepende feestband, die af en toe ook prachtige ballads ten gehore bracht. Gogol Bordella meets de Go-Go's zeg maar.

De groep bestaat uit vier zangeressen die tegelijkertijd multi-instrumentalisten zijn. Dus bij bijna ieder nummer stonden ze weer op een andere plek, met een ander i9nstrument te spelen. Vaak zorgen dit soort wisselingen (op kleine schaal al) voor enorme pauzes in het programma, niet bij Katzenjammer dus. Het was één en al snelheid en zonder dat de kwaliteit daaronder leed.

Opvallend was dat het publiek in leeftijd variëerde van 10 tot 60, maak je zelden mee. Maar iedereen genoot van het begin tot het eind. En na het Noorse nummer van La Gaîté kon Katzenjammer niet achterblijven, Schipper mag ik overvaren was het resultaat.
De avond was één groot feest waar La Gaîté bewees ook voor en groter publiek te kunnen overtuigen en Katzenjammer vervolgens de zaal platspeelden.

LINKS:
Katzenjammer
Katzenjammer@MySpace
La Gaité

Geen opmerkingen: