maandag 19 oktober 2009

Feestelijk tussendoortje met Dirk Powell & Friends


Toeval bestaat niet, maar toch. India Arie zei onlangs haar Europese toer af en dus zat Paradiso deze avond met geen programma voor de grote zaal. Dirk Powell maakt deel uit van de begeleidingsband van Joan Baez, had twee vrije dagen tussen concerten in Brussel en Carré en kent, als producer, een aantal Nederlandse bands. Een feestje in Paradiso is dan snel geregeld.
De avond opende met de Nederlandse Inlaw Sisters die Apalachean Mountain muziek spelen en vooral zingen. Heel mooie en soms ook hartverscheurende ballads.

Erg druk was het niet, zo'n 100 man, maar erg sfeervol was het wel. Paradiso had de zaal omgebouwd tot een soort terras met stoelen, tafeltjes en kaarsjes. Het publiek kwam uit het hele land en er zaten heel veel muzikanten bij.
Na een aantal nummers als duo voegde Dirk Powell zich bij de dames edn later kwam er ook nog Jock Tyldesly op fiddle bij. Dirk Powel is producer van de cd van de Inlaw Sisters en tijdens de opnames in Louisiana ging hij ook al spontaan meespelen.

De tweede set begon alweer met een duo, ditmaal Dirk Powell en John Doyle. Dirk Powell stamt uit Oost Kentucky en kreeg de Apalachean Mountain muziek met de paplepel ingegoten. Hij speelt banjo en fiddle en op beide instrumenten heel erg goed. En hij zingt ook nog. De Ierse John Doyle speelt gitaar en zingt. Samen speelden ze nummers van 150 jaar oud en eigen composities. En langzaam aan werd het steeds drukker op het podium.

Bassist Todd Phillips vormt samen met Dirk en John de begeleidingsband van Joan Baez en dan waren er nog Jock Tyldesly en drummer Sam. Het soort folk muziek dat ze speelden hoor je niet vaak in Nederland en al zeker niet door Amerikanen. En hoewel ook hier de teksten soms hartverscheurend waren, was het toch een groot feest op het podium en in de zaal.

Het echte feest begon bij de derde set met altijd vrolijke Cajun muziek. Tafels en stoelen gingen aan de kant en er flink gedanst, walsen en inline dansen. Eigenlijk had hier Balfa Toujours moeten staan, de groep van Dirk en zijn vrouw Christine Balfa, maar omdat zijn dochters de swine-flu hadden kon zijn vrouw niet meekomen. Maar dat was geen probleem er waren genoeg muzikanten aanwezig om toch een uitstekende set neer te zetten. Onder andere door leden van de Nederlandse groep Cajun Company: Inlaw Sister Monique Neuteboom op gitaar en Herman van Rijn op triangel. En natuurlijk Dirk Powell op accordeon, Todd Phillips, Jock Tyldesly en drummer Sam.

Cajun is aanstekelijke muziek, stil blijven zitten is bijna onmogelijk. Dus er werd stevig gedanst. Maar dat is toch niet......

Ja dat is ze wel en Dirk weet haar, met moeite want ze wil alleen maar dansen, haar over te halen twee nummers te komen zingen. Joan Baez dus, die ondertussen al weer wat ouder is, niet meer zo hoog en schel zingt als vroeger, maar misschien wel juist zo mooi daardoor.

In elk geval was haar uitvoering van het nummer Joe Hill huiveringwekkend mooi. Mooier nog dan de versie die ze op Woodstock zong, hoewel dat ook al voor kippenvel zorgde. En hoewel de avond al niet meer stuk kon, was dit toch wel het toefje slagroom.

Nadat Joan Baez weer teruggegaan was naar de dansvloer, was het weer tijd voor de Cajun en werd het podium nog voller met Cajun Company leden Pauline van Groenendijk op fiddle en Bas van der Poll op accordeon. En ja, ook de Cajun Company heeft een cd opgenomen die geproduceerd is door Dirk Powell.
Ruim drie uur nadat de avond begonnen was kwam er een eind aan dit geweldige feest. Ontstaan door een samenloop van omstandigheden, nauwelijks opgemerkt door de media, voor iedereen een soort tussendoortje, maar een onvergetelijke avond voor de bezoekers, en zo te horen ook voor de muzikanten.

LINKS:
Dirk Powell
Inlaw Sisters
Joan Baez
Cajun Company

Geen opmerkingen: