De laatste zondag van de maand alweer dus tijd voor Leiden is OPEN, ditmaal OPEN voor muziek. Want muziekwinkel Velvet bestaat en 25 jaar en dat vraagt om een feestje. Op de Koornbrug wel te verstaan. Om één uur opent Mister & Mississippi hier met een enigzins so(m)bere set. Drie jaar geleden zag ik ze driemaal, klonk toen een stuk opgewekter. Aan de andere kant is het goed dat ze niet stil zijn blijven staan, interessant begin van de dag.
Dan volgt een lange pauze, tijd om even bij de foodtrucks op het Pieterskerkhof te gaan kijken. Met live muziek door Viervoorhalfjazz die goed verteerbare jazzstandards spelen.
Via een biologische markt annex bakfietssale op de Vismarkt (er is altijd veel te veel te doen in Leiden, er waren nog 14 andere optredens vandaag) terug naar de Nieuwe Rijn waar Max Meser zijn opwachting maakt op het verjaardagsfeestje van Velvet. Mooie sixties pop door een prima band!
En Velvet zou Velvet niet zijn als er niet ook een instore optreden zou zijn. Dat is er dus ook, een geïmproviseerd optreden van Tim Knol en Nico Dijkshoorn. Afwisselend zingt de een en leest de ander en af en toe spelen ze samen. Een Nederlandse versie van Goodbye van Steve Earle of een eigen nummer van Nico. De Velvet is écht te klein voor dit optreden, het is terecht afgeladen vol!
En ook buiten wordt het steeds drukker als Spinvis met zijn band aantreedt. Niets nieuws onder de zon, wel mooi natuurlijk. En over zon gesproken, die hebben we vandaag niet gezien, maar op een beetje miezerregen na blijft het wel de hele dag droog en aangenaam warm.
Tegen zessen stroomt de hele Nieuwe Rijn vol, want de publiekstrekker van vandaag, Douwe Bob staat op de brug. Zijn concerten voor dit hele jaar zijn bijkans allemaal al uitverkocht en hier speelt hij drie kwartier zomaar gratis in de Leidse binnenstad. Goede zanger met een uitstekende band die mooie, enigzins veilige country speelt. Slow Down komt natuurlijk ook voorbij.
In de daarop volgende pauze nog even naar De Twee Spieghels voor het Mark Lotz Quartet. Blijkt een duo te zijn met Mark op allerlei exotische fluiten en een gitarist. Gelegenheidsformatie en dus allemaal standards, maar wel heel mooi met die fluiten!
En dan tenslotte nog even naar het afsluitende optreden voor Velvet op de Koornbrug. Want daar speelt niets en niemand minder dan Kraak & Smaak mét live band. Waardige afsluiter van deze prima Leiden is OPEN!
Jan van der Sluis was er ook namens Sleutelstad en natuurlijk was Leidse Glibber er.
LINKS:
Mister and Mississippi
ViervoorhalfJazz
Max Meser
Tim Knol
Nico Dijkshoorn
Spinvis
Douwe Bob
Mark Lotz
De Twee Spieghels
Kraak en Smaak
OPEN
Velvet
zondag 29 mei 2016
zaterdag 28 mei 2016
Cannonball op de achtergrond
Het is veel te mooi weer om vandaag binnen in een café te gaan zitten, ook al speelt er nog zulke mooie muziek. Maar op het terras van De Twee Spieghels is het optreden van de Cannonball Tribute Band ook nog wel te volgen. Beetje ondankbare taak voor de band, dus laat ze nog maar eens terugkomen op een minder mooie dag, want de muziek klonk prima, op het terras was het té leuk!
LINK:
De Twee Spieghels
LINK:
De Twee Spieghels
Labels:
Cannonball Tribute Band,
De Twee Spieghels,
Leiden
vrijdag 27 mei 2016
Blues uit Polen
Leiden heeft een aantal stedenbanden, onder andere met Toruń in Polen. En een delegatie is nu een paar dagen in Leiden met onder andere een optreden van de bluesband Tortilla in 't Praethuys. Waren vier jaar geleden ook al in Leiden, maar toen niet gezien, want naar de Jazz uit Toruń gegaan. Lekker bluesbandje met zowel Engelse als Amerikaanse blues, een heel gezellige avond!
LINKS:
Stedenband Leiden-Toruń
Tortilla
't Praethuys
LINKS:
Stedenband Leiden-Toruń
Tortilla
't Praethuys
Labels:
't Praethuys,
Leiden,
Tortilla
donderdag 26 mei 2016
Bouwplaten met gedichten in het stadhuis
In het stadhuis van Leiden is sinds vandaag de tentoonstelling Leidse gebouwen-Leidse gedichten te zien. Bouwplaten van bekende Leidse gebouwen voorzien van een bijpassend gedicht van Pink Meltzer. Vanaf begin januari was de tentoonstelling al te zien in de Iceberg Bouwplaten ruit in de Oranjestraat, nu tot eind juni bij de ingang van het stadhuis aan de Vismarkt.
Het gaat merendeels om bouwplaten uit 1998 van Piet Design van onder andere de Pieterskerk, de Burcht, Academiegebouw en de Lakenhal. Er is ook het eerste deel uit de serie Paper Poetry by Pink & Peter te zien,losjes gebaseerd op de Kerkbrug.
En natuurlijk mag het stadhuis zelf niet ontbreken, inclusief het volgende gedicht van Pink Meltzer:
WEET WAT IK
LINKS:
Iceberg Bouwplaten
Pink Meltzer
Het gaat merendeels om bouwplaten uit 1998 van Piet Design van onder andere de Pieterskerk, de Burcht, Academiegebouw en de Lakenhal. Er is ook het eerste deel uit de serie Paper Poetry by Pink & Peter te zien,losjes gebaseerd op de Kerkbrug.
En natuurlijk mag het stadhuis zelf niet ontbreken, inclusief het volgende gedicht van Pink Meltzer:
POLITIEKE VERZUCHTING
WEET WAT IK
HET LIEFST
ZOU WENSEN
DAT
DAT
DE HELE KLIEK
VAN POLITIEK
PLUS
PLUS
ALLE ANDERE MENSEN
ELKAAR HERVINDEN
NIET SAMEN
ELKAAR HERVINDEN
NIET SAMEN
IN SCHEIDEN
MAAR
JUIST
OM ALLES
MET ELKAAR
TE VERBINDEN
TE VERBLIJDEN
EN
EN
DAT IS
ONZE
LIEFDE
VOOR LEIDEN
LINKS:
Iceberg Bouwplaten
Pink Meltzer
Labels:
Icebergbouwplaten,
Leiden,
Pink Meltzer
zondag 22 mei 2016
Goed gezelschap
Ze bestaan alweer een half jaar, speelden al een aantal keren in Leiden, maar vandaag zien we ze voor het eerst: De nieuwe band van Wouter Kiers. Met natuurlijk Wouter Kiers (sax), Satindra Kalpoe (drums), Robin Koerts (bas) en Toine Scholten (gitaar), voorwaar geen slecht gezelschap vanmiddag in De Uyl van Hoogland!
Geweldige funk-jazz-rock formatie met allemaal musici die hun sporen verdiend hebben. Hadden zeker niet misstaan gisteren op Summerjazz! In ieder geval een band om nog eens te gaan bekijken, vanwege het goede gezelschap op het terras toch wel flinke stukken gemist.
LINKS:
Wouter Kiers
Satindra Kalpoe
Toine Scholten
De Uyl van Hoogland
Geweldige funk-jazz-rock formatie met allemaal musici die hun sporen verdiend hebben. Hadden zeker niet misstaan gisteren op Summerjazz! In ieder geval een band om nog eens te gaan bekijken, vanwege het goede gezelschap op het terras toch wel flinke stukken gemist.
LINKS:
Wouter Kiers
Satindra Kalpoe
Toine Scholten
De Uyl van Hoogland
zaterdag 21 mei 2016
Gemoedelijke Summerjazz zonder muzikale uitschieters
De zesde editie van Summerjazz is er een zonder échte muzikale headliners, wel een aantal goede en veelbelovende bands. Het festivalterrein is vergroot en de ingang is nu bij het Theehuis. Dat zorgt voor extra podia buiten het oorspronkelijke feestveld zonder te veel last te hebben van de twee grote podia. Daar had de bigband van BplusC nog geen last van, ze speelden het voorprogramma voor de ingang van het festivalterrein.
Sabrina Starke opent op het hoofdpodium, maar is door autopech een half uur te laat. Haar optreden met stevige soul-rock en een hele goede band duurt dan ook maar drie nummers, jammer, maar het tijdschema is onverbiddelijk. Zag haar al eerder op IJ-Jazz en twee jaar geleden trad ze nog op tijdens de Jazzweek in Leiden.
Op het achterveld speelt het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award 2016. Ook al vaker gezien hier in Leiden, onder andere in De Twee Spieghels (op 27 mei weer). Misschien wel de meest serieuze jazz van vandaag.
Even een uitstapje naar De Waterlelie gemaakt waar Korzo Crosstown een geweldig danstalent presenteert. Weet ik weinig van, maar kenners waren onder de indruk.
Op het hoofdpodium is Roy Ayers vroeger dan gepland begonnen, hij moet nog een vlucht halen vanmiddag. Het resultaat: een weinig ontspannen funky set, veel te kort en nauwelijks geïnspireerd.
Er zijn ook hier en daar nog wat pop-up voorstellingen door bijvoorbeeld deze dansgroep, maar de context ontbreekt en het is wel een beetje amateuristisch.
Tussendoor nog een hilarische rondleiding over het festivalterrein gekregen. Onder andere een kijkje backstage tijdens de sound-check van Banda Magda.
Zo'n backstage area is best wel saai, party-tenten met eten en drinken, bouwketen als kleedkamers. En zie ik daar een cultuurreporter?
Tijdens zo'n rondleiding kom je van alles tegen dat je soms liever langer had gezien en soms liever niet. De band Plaistow klinkt weer geweldig, net als toen ik ze in 2012 voor het eerst zag bij Mijke's Middag. Haal ze maar snel terug naar Leiden, een hoogtepunt.
Wat je net zo lief gemist had was waren de Poëten in het park, met ongeveer net zoveel dichters als publiek een beetje een blamage.
Veel drukker is het bij de kleinkunstenares Merel Baldé bij de muziektent De Waterlelie, ze schijnt bekend te zijn van de musical Soldaat van Oranje, en zet hier een geweldige show neer. Beetje provocerend, veel interactie met het publiek, daar gaan we nog wel vaker van horen.
Ondertussen leren we (rondgeleiden én deze rondleiders) van alles en nog wat over het festival. Bijvoorbeeld dat er ruim een kilometer hekwerk om het hele festivalterrein staat. Dank dames!
Terug bij het hoofdpodium is Banda Magda inmiddels al bezig met een mix van stijlen, van samba tot chanson zeg maar. Energieke band die ook nog eens iets te vertellen heeft. Enige minpunt zijn de soms te lange percussie solo's.
Tourist LeMC is ook niet voor het eerst in Leiden, vorig jaar verraste hij tijdens de Nacht van Kunst & Kennis in museum Boerhave. Uiteraard speelt de band Koning Liefde en verrassend genoeg ook Meneer de President van Boudewijn de Groot. Met jazz heeft het weinig te maken, maar het is een uitstekend optreden.
Zitakula daarentegen valt weer wat tegen, de leuke Afrobeats doen aan Jungle by Night denken, maar ze halen bij verre niet dat niveau. Het grote dansfeest op het veld blijft dan ook uit.
In de tent, waar het inmiddels goed warm is geworden, speelt Amber Gomaa. Met alleen begeleiding van drums en toetsen klinkt het allemaal wat ielig. Hoewel haar stem een hele hoop goed maakt.
De verwachtingen voor het optreden van bassiste en zangeres Nik West zijn hooggespannen, helaas kan ze dat niet echt waarmaken. Met veel uiterlijk vertoon en bravoure kan ze toch niet verhullen dat het muzikaal niet háált bij haar funky idolen.
Ook hoge verwachtingen zijn er vooraf bij het optreden van Cory Henry, onder andere bekend van Snarky Puppy. Ruim voor aanvang van het optreden staat de tent al mudvol. Maar dat valt dan weer tegen, het komt een beetje over als 'hij doet maar wat' samen met zijn (inval)drummer. Het feit dat hij op een echt Hammondorgel speelt kan dat niet goedmaken.
Maar dan is er uiteindelijk die ene band die van élk festival een feest maakt, Splendid! Speelden al eerder in Leiden (Noorderliefde en Werfpop) en gaan er altijd voor meer dan 100% tegenaan. Ook vandaag is het weer een prima afsluiter van het festival, zelfs al heeft zanger Pat Smith maar één been om op te staan.
Deze editie van Summerjazz is misschien niet de sterkste wat betreft programmering, geen enorme verrassingen of grote namen, wel een gedegen programma en een uitstekende sfeer. Het idee om het derde podium niet tussen de twee grote podia te plaatsen maar bij het Theehuis blijkt een gouden vondst en ook het Feestdorp daar is een groot succes. Al met al een geslaagde editie, niet in het minst omdat de weergoden ook nog eens meezaten!
Jan van der Sluis was er ook en schreef erover voor Sleutelstad.
LINKS:
Sabrina Starke
Gijs Idema
Roy Ayers
Plaistow
Merel Baldé
Banda Magda
Tourist LeMC
Zatikula
Amber Gomaa
Nik West
Cory Henry
Splendid
Summerjazz
Sabrina Starke opent op het hoofdpodium, maar is door autopech een half uur te laat. Haar optreden met stevige soul-rock en een hele goede band duurt dan ook maar drie nummers, jammer, maar het tijdschema is onverbiddelijk. Zag haar al eerder op IJ-Jazz en twee jaar geleden trad ze nog op tijdens de Jazzweek in Leiden.
Op het achterveld speelt het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award 2016. Ook al vaker gezien hier in Leiden, onder andere in De Twee Spieghels (op 27 mei weer). Misschien wel de meest serieuze jazz van vandaag.
Even een uitstapje naar De Waterlelie gemaakt waar Korzo Crosstown een geweldig danstalent presenteert. Weet ik weinig van, maar kenners waren onder de indruk.
Op het hoofdpodium is Roy Ayers vroeger dan gepland begonnen, hij moet nog een vlucht halen vanmiddag. Het resultaat: een weinig ontspannen funky set, veel te kort en nauwelijks geïnspireerd.
Er zijn ook hier en daar nog wat pop-up voorstellingen door bijvoorbeeld deze dansgroep, maar de context ontbreekt en het is wel een beetje amateuristisch.
Tussendoor nog een hilarische rondleiding over het festivalterrein gekregen. Onder andere een kijkje backstage tijdens de sound-check van Banda Magda.
Zo'n backstage area is best wel saai, party-tenten met eten en drinken, bouwketen als kleedkamers. En zie ik daar een cultuurreporter?
Tijdens zo'n rondleiding kom je van alles tegen dat je soms liever langer had gezien en soms liever niet. De band Plaistow klinkt weer geweldig, net als toen ik ze in 2012 voor het eerst zag bij Mijke's Middag. Haal ze maar snel terug naar Leiden, een hoogtepunt.
Wat je net zo lief gemist had was waren de Poëten in het park, met ongeveer net zoveel dichters als publiek een beetje een blamage.
Veel drukker is het bij de kleinkunstenares Merel Baldé bij de muziektent De Waterlelie, ze schijnt bekend te zijn van de musical Soldaat van Oranje, en zet hier een geweldige show neer. Beetje provocerend, veel interactie met het publiek, daar gaan we nog wel vaker van horen.
Ondertussen leren we (rondgeleiden én deze rondleiders) van alles en nog wat over het festival. Bijvoorbeeld dat er ruim een kilometer hekwerk om het hele festivalterrein staat. Dank dames!
Terug bij het hoofdpodium is Banda Magda inmiddels al bezig met een mix van stijlen, van samba tot chanson zeg maar. Energieke band die ook nog eens iets te vertellen heeft. Enige minpunt zijn de soms te lange percussie solo's.
Tourist LeMC is ook niet voor het eerst in Leiden, vorig jaar verraste hij tijdens de Nacht van Kunst & Kennis in museum Boerhave. Uiteraard speelt de band Koning Liefde en verrassend genoeg ook Meneer de President van Boudewijn de Groot. Met jazz heeft het weinig te maken, maar het is een uitstekend optreden.
Zitakula daarentegen valt weer wat tegen, de leuke Afrobeats doen aan Jungle by Night denken, maar ze halen bij verre niet dat niveau. Het grote dansfeest op het veld blijft dan ook uit.
In de tent, waar het inmiddels goed warm is geworden, speelt Amber Gomaa. Met alleen begeleiding van drums en toetsen klinkt het allemaal wat ielig. Hoewel haar stem een hele hoop goed maakt.
De verwachtingen voor het optreden van bassiste en zangeres Nik West zijn hooggespannen, helaas kan ze dat niet echt waarmaken. Met veel uiterlijk vertoon en bravoure kan ze toch niet verhullen dat het muzikaal niet háált bij haar funky idolen.
Ook hoge verwachtingen zijn er vooraf bij het optreden van Cory Henry, onder andere bekend van Snarky Puppy. Ruim voor aanvang van het optreden staat de tent al mudvol. Maar dat valt dan weer tegen, het komt een beetje over als 'hij doet maar wat' samen met zijn (inval)drummer. Het feit dat hij op een echt Hammondorgel speelt kan dat niet goedmaken.
Maar dan is er uiteindelijk die ene band die van élk festival een feest maakt, Splendid! Speelden al eerder in Leiden (Noorderliefde en Werfpop) en gaan er altijd voor meer dan 100% tegenaan. Ook vandaag is het weer een prima afsluiter van het festival, zelfs al heeft zanger Pat Smith maar één been om op te staan.
Deze editie van Summerjazz is misschien niet de sterkste wat betreft programmering, geen enorme verrassingen of grote namen, wel een gedegen programma en een uitstekende sfeer. Het idee om het derde podium niet tussen de twee grote podia te plaatsen maar bij het Theehuis blijkt een gouden vondst en ook het Feestdorp daar is een groot succes. Al met al een geslaagde editie, niet in het minst omdat de weergoden ook nog eens meezaten!
Jan van der Sluis was er ook en schreef erover voor Sleutelstad.
LINKS:
Sabrina Starke
Gijs Idema
Roy Ayers
Plaistow
Merel Baldé
Banda Magda
Tourist LeMC
Zatikula
Amber Gomaa
Nik West
Cory Henry
Splendid
Summerjazz
Labels:
Amber Gomaa,
Banda Magda,
Cory Henry,
Gijs Idema,
Leiden,
Merel Baldé,
Nik West,
Plaistow,
Roy Ayers,
Sabrina Starke,
Splendid,
Summerjazz,
Tourist LeMC,
Zatikula
donderdag 19 mei 2016
Opening Beelden in Leiden goed bezocht
Voor de vijfde keer alweer is er de opening van Beelden in Leiden de jaarlijkse tentoonstelling van jonge beeldende kunstenaars op de Hooglandsekerkgracht. Voor een verslag daarvan en een overzicht van de Beelden kun je terecht bij Leidse Glibber, hier alleen een foto van het Slide Resistance Trombone Quartet dat vooraf, als intermezzo en achteraf van zich liet horen. Speelden afgelopen weekend ook al bij de Hofjesconcerten, hier staan ze in de voorhof van de Luthersekerk tijdens de openingsreceptie mooi klassiek repertoire te spelen. En het moet gezegd worden, het lijkt of de opening van Beelden in Leiden ieder jaar drukker wordt, en dat is mooi.
LINKS:
Beelden in Leiden
Slide Resistance
LINKS:
Beelden in Leiden
Slide Resistance
Labels:
Beelden in Leiden,
Slide Resistance
maandag 16 mei 2016
Hofjesconcerten zonder Grande Finale
Het weer begint niet al te best vandaag met afwisselend regen en zon, maar als het dan eindelijk definitief opklaart speelt het Duo C Kwadraat heerlijke Klezmer en aanverwanten op het terras van Sijthoff.
Het is Tweede Pinksterdag, dus de tweede dag van de Hofjesconcerten in Leiden, en even verderop in de Doezastraat zingt het koor Het Zingend Hart een mooi klassiek concert. Liefdesliederen met een politiek tintje!
Geheel a-politiek zijn de meerkoeten bij de Nieuwsteegbrug. Met zes jonkies (nummer 6 zit nog in het nest) zijn ze vreselijk druk in de weer zonder ook maar iets van de Hofjesconcerten te merken. Tijdens Bevrijdingsdag zaten ze hier nog te broeden.
Bij ARS arriveren we precies in een pauze zodat we er in kunnen bij het concert van Vivienne Aerts en Robin Koerts, want het is hier altijd druk. Ze mixen nummers van beiden tot één geheel, heel bijzonder. Met bas, toetsen, zang en heel veel elektronica wordt je er helemaal door geöbsedeerd. Doet soms vaag wat denken aan Rickie Lee Jones' Ghostyhead, ook niet verkeerd.
En dan de afterparty, voorgaande jaren héél druk bezocht bij De La Soul/La Plancha, nu wat stilletjes bij Sijthoff. Helaas zonder Kapok, Gijs Idema en Coal Harbour op het Pieterskerkplein, want dat is afgelast vanwege de slechte weersvooruitzichten. Ietwat voorbarig, want uiteindelijk was het vanavond prima festival weer buiten.
Twee dagen was er prima muziek bij de Hofjesconcerten, maar het afgelasten van de Afterparty was toch wel een (onnodige) domper. Maar goed, nu konden we nog even nagenieten met een select gezelschap van Vivienne Aerts en Robin Koerts. Gewoon buiten, op het terras....
LINKS:
Trio C tot de derde
Het Zingend Hart
Vivienne Aerts
Hofjesconcerten
Het is Tweede Pinksterdag, dus de tweede dag van de Hofjesconcerten in Leiden, en even verderop in de Doezastraat zingt het koor Het Zingend Hart een mooi klassiek concert. Liefdesliederen met een politiek tintje!
Geheel a-politiek zijn de meerkoeten bij de Nieuwsteegbrug. Met zes jonkies (nummer 6 zit nog in het nest) zijn ze vreselijk druk in de weer zonder ook maar iets van de Hofjesconcerten te merken. Tijdens Bevrijdingsdag zaten ze hier nog te broeden.
Bij ARS arriveren we precies in een pauze zodat we er in kunnen bij het concert van Vivienne Aerts en Robin Koerts, want het is hier altijd druk. Ze mixen nummers van beiden tot één geheel, heel bijzonder. Met bas, toetsen, zang en heel veel elektronica wordt je er helemaal door geöbsedeerd. Doet soms vaag wat denken aan Rickie Lee Jones' Ghostyhead, ook niet verkeerd.
En dan de afterparty, voorgaande jaren héél druk bezocht bij De La Soul/La Plancha, nu wat stilletjes bij Sijthoff. Helaas zonder Kapok, Gijs Idema en Coal Harbour op het Pieterskerkplein, want dat is afgelast vanwege de slechte weersvooruitzichten. Ietwat voorbarig, want uiteindelijk was het vanavond prima festival weer buiten.
Twee dagen was er prima muziek bij de Hofjesconcerten, maar het afgelasten van de Afterparty was toch wel een (onnodige) domper. Maar goed, nu konden we nog even nagenieten met een select gezelschap van Vivienne Aerts en Robin Koerts. Gewoon buiten, op het terras....
LINKS:
Trio C tot de derde
Het Zingend Hart
Vivienne Aerts
Hofjesconcerten
zondag 15 mei 2016
Veel variatie bij en rond Hofjesconcerten
Toen ik in 2009 in Leiden ging wonen en na een paar maanden klussen in huis eens ging kijken wat er allemaal op muzikaal/cultureel gebied te beleven was bleek dat heel veel te zijn. Wat ik niet wist dat dat toen allemaal nieuwe evenementen waren. De eerste editie van Schemerstad (zie afgelopen vrijdag) was in 2010, de eerste Hofjesconcerten in 2009, en ik maar denken dat dat allemaal een lange traditie was in Leiden.
Vandaag dus (pas) de achtste editie van de Hofjesconcerten en we beginnen meteen goed met een optreden van Coal Harbour met hun programma Crossing The Canal in de tuinzaal van De Burcht. Het sextet (met Tom Ridderbeekx op trompet, Yoran Aarssen op saxofoon, San Thomas op trombone, Tomek van Leeuwen op bas, Willem Romers op drums en Robert Koemans op piano) wordt hierbij aangevuld door een strijkkwartet (Ephraim Feves en Esther Wüstenhoff op viool, Yanna Pelser op altviool en Thomas van Geelen op cello) en ze spelen een mix van jazz en klassiek met het thema zee. Van Dolphin Dance van Herbie Hancock tot Ce qu'a vu le vent d'ouest van Claude Debussy en eigen nummers. Prachtig begin van deze editie!
Op weg naar het volgende optreden komen we op de Vis- en de Botermarkt een hele rij oude auto's tegen. Blijkt de Eurotour van de Gay Classic Car Club te zijn. Doen hier toevallig even Leiden aan, bijna niemand wist het, maar er staan wel een aantal mooie exemplaren tussen. Maar ja, van auto's heb ik écht geen verstand. Leidse Glibber gelukkig ook niet, maar hij maakte wel veel foto's!
Nog steeds op weg naar het volgende optreden komen we in het Van der Werfpark Opera Dolleboelja tegen met de kinderopera Ei! Opera klinkt misschien zwaar, maar de kinderen (die hier massaal vóór de staande volwassenen zitten) genieten volop.
Eindelijk in het Heilige Geesthofje voor The Bucket Boyz met hun vrolijke en kritische bluegrass. Waren er in 2014 ook al bij, maar het blijft leuk!
Na een bezoekje aan de drukke Japanmarkt op het Rapenburg snel door naar ARS voor het optreden van het Balkankoor Sedenka. Heel apart zo tussen de kunst, een Leidse variant van Le Mystère des Voix Bulgares.
En alweer op weg naar een volgend optreden komen we langs 't Praethuys waar óók al een band staat te spelen. De gelegenheidsformatie heet Pinkster Party Band en is van een hoog niveau. Met onder andere Marc Jansen op gitaar, een prima zangeres en een geweldige trompettist. Feest!
Terug bij het laatste Hofjesconcert voor vandaag (morgen gaat het gewoon verder) in het Groot Sionshof bij het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award eerder dit jaar. Geweldige gitarist met Cas Jiskoot op bas en Wouter Kühne op drums. En dat is dus het leuke van deze concerten, het is jong en vrij onbekend talent, dat over een paar jaar zomaar (inter)nationaal kan doorbreken.
Een logischer vervolg kun je je bijna niet wensen met het Pauls Prokatnieks Trio in De Twee Spieghels. Samen met gitarist Teis Semey en bassist Vasilis Stefanopoulos spelen ze zowel standards als eigen nummers met een enorme drive. Mooie afsluiting van de eerste dag van de Hofjesconcerten, maandag gaan we weer verder.
LINKS:
Coal Harbour
Eurotour
Opera Dolleboelja
The Bucket Boyz
Sedenka
't Praethuys
Gijs Idema
Hofjesconcerten
Pauls Pokratnieks
De Twee Spieghels
Vandaag dus (pas) de achtste editie van de Hofjesconcerten en we beginnen meteen goed met een optreden van Coal Harbour met hun programma Crossing The Canal in de tuinzaal van De Burcht. Het sextet (met Tom Ridderbeekx op trompet, Yoran Aarssen op saxofoon, San Thomas op trombone, Tomek van Leeuwen op bas, Willem Romers op drums en Robert Koemans op piano) wordt hierbij aangevuld door een strijkkwartet (Ephraim Feves en Esther Wüstenhoff op viool, Yanna Pelser op altviool en Thomas van Geelen op cello) en ze spelen een mix van jazz en klassiek met het thema zee. Van Dolphin Dance van Herbie Hancock tot Ce qu'a vu le vent d'ouest van Claude Debussy en eigen nummers. Prachtig begin van deze editie!
Op weg naar het volgende optreden komen we op de Vis- en de Botermarkt een hele rij oude auto's tegen. Blijkt de Eurotour van de Gay Classic Car Club te zijn. Doen hier toevallig even Leiden aan, bijna niemand wist het, maar er staan wel een aantal mooie exemplaren tussen. Maar ja, van auto's heb ik écht geen verstand. Leidse Glibber gelukkig ook niet, maar hij maakte wel veel foto's!
Nog steeds op weg naar het volgende optreden komen we in het Van der Werfpark Opera Dolleboelja tegen met de kinderopera Ei! Opera klinkt misschien zwaar, maar de kinderen (die hier massaal vóór de staande volwassenen zitten) genieten volop.
Eindelijk in het Heilige Geesthofje voor The Bucket Boyz met hun vrolijke en kritische bluegrass. Waren er in 2014 ook al bij, maar het blijft leuk!
Na een bezoekje aan de drukke Japanmarkt op het Rapenburg snel door naar ARS voor het optreden van het Balkankoor Sedenka. Heel apart zo tussen de kunst, een Leidse variant van Le Mystère des Voix Bulgares.
En alweer op weg naar een volgend optreden komen we langs 't Praethuys waar óók al een band staat te spelen. De gelegenheidsformatie heet Pinkster Party Band en is van een hoog niveau. Met onder andere Marc Jansen op gitaar, een prima zangeres en een geweldige trompettist. Feest!
Terug bij het laatste Hofjesconcert voor vandaag (morgen gaat het gewoon verder) in het Groot Sionshof bij het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award eerder dit jaar. Geweldige gitarist met Cas Jiskoot op bas en Wouter Kühne op drums. En dat is dus het leuke van deze concerten, het is jong en vrij onbekend talent, dat over een paar jaar zomaar (inter)nationaal kan doorbreken.
Een logischer vervolg kun je je bijna niet wensen met het Pauls Prokatnieks Trio in De Twee Spieghels. Samen met gitarist Teis Semey en bassist Vasilis Stefanopoulos spelen ze zowel standards als eigen nummers met een enorme drive. Mooie afsluiting van de eerste dag van de Hofjesconcerten, maandag gaan we weer verder.
LINKS:
Coal Harbour
Eurotour
Opera Dolleboelja
The Bucket Boyz
Sedenka
't Praethuys
Gijs Idema
Hofjesconcerten
Pauls Pokratnieks
De Twee Spieghels
zaterdag 14 mei 2016
Rustig muziekdagje
Pas stonden ze nog bij de Gebr. de Nobel bij Bandtalent, nu doen ze een akoustisch optreden in de Velvet. Eleven is een jonge indie-pop band die hier een leuk en rustig setje neerzetten. Prima catchy popliedjes, ook zonder zwaar geschut.
Er komt nog een tweede band instore bij Velvet, maar we hebben afgesproken bij De Twee Spieghels voor een optreden van het Iman Spaargaren trio. Blijkt een mooi duo met Michael Stratz op bas en Iman op sax en klarinet. Prima muzikanten met rustige standards en dus goede muziek om even bij te kletsen. Een rustig muziekdagje na de drukte van gisteren en voor die van de komende Pinksterdagen.
LINKS:
Velvet
Iman Spaargaren
De Twee Spieghels
Er komt nog een tweede band instore bij Velvet, maar we hebben afgesproken bij De Twee Spieghels voor een optreden van het Iman Spaargaren trio. Blijkt een mooi duo met Michael Stratz op bas en Iman op sax en klarinet. Prima muzikanten met rustige standards en dus goede muziek om even bij te kletsen. Een rustig muziekdagje na de drukte van gisteren en voor die van de komende Pinksterdagen.
LINKS:
Velvet
Iman Spaargaren
De Twee Spieghels
Labels:
De Twee Spieghels,
Eleven,
Iman Spaargaren,
Leiden,
Michael Stratz,
Velvet
vrijdag 13 mei 2016
Goede start Cultuurweken Leiden
De Signatures Cultuurweken zijn weer begonnen met vanavond eerst het openingsconcert in de Hooglandse Kerk door Oliver's Cinema bestaande uit Tuur Florizoone (accordeon), Jörg Brinkmann (cello) en Eric Vloeimans (trompet). Geprogrammeerd door de Leidse Hofjes Concerten is dit een schitterend begin. Prachtige muziek weer met een geweldig geluid in een goed gevuld kerk. Een staande ovatie en een toegift kunnen dan ook niet uitblijven!
Dan direct door naar de Kerkbrug (gelukkig vlakbij) voor de start van Schemerstad, een serie voorstellingen die per (rondvaart)boot op diverse locaties langs de Leidse grachten te zien zijn. Eerst de technocabaretvoorstelling Eeuwig Vlees van Matroesjka.
In het Rembrandtpark speelt Het Laatste Oordeel van choreografe Lonneke van Leth. Mooie dansvoorstelling met een verrassend einde. Er zijn onderweg ook nog een paar extreem korte optredens, de schemerlampjes, die je voorbij bent voordat je het weet.
Dan de voorstelling Waar Ben Je? van Jente Jong en Hiske Eriks. Is het toneel, cabaret, abstract/absurd theater? In elk geval is het boeiend en onderhoudend.
Bij de Meelfabriek is er een filmisch stripverhaal te zien, Sinus 2 van Sije Kingma. Iets minder boeiend misschien, maar alle voorstellingen duren ongeveer een kwartier, dus het gaat nooit vervelen. Daarna weer een kwartiertje doorvaren naar het volgende optreden.
Tenslotte leggen we aan bij de Havenbrug waar Laurens de Groot De Matroos speelt. Met prachtige animaties van Jos Agassi op het havengebouw, dat het decor vormt. Dit is inmiddels al de zevende editie van Schemerstad, maar nog nooit eerder bezocht. En afgezien van de frisse temperatuur (gelukkig bleef het droog) is het voor herhaling vatbaar!
Het komt niet zo vaak voor dat MuziekGezien en Leidse Glibber exact hetzelfde programma hebben, maar vanavond zaten we tijdens Schemerstad zelfs in dezelfde boot. Hier zijn verslag. De Signatures Cultuurweken duren nog tot en met 29 mei met van alles en nog wat en ook veel muziek, het begin is in elk geval veelbelovend.
LINKS:
Eric Vloeimans
Tuur Florizoone
Jörg Brinkmann
Signatures Cultuurweken
Matroesjka
Lonneke van Leth
Jente Jong en Hiske Eriks
Sije Kingma
Laurens de Groot
Schemerstad
Dan direct door naar de Kerkbrug (gelukkig vlakbij) voor de start van Schemerstad, een serie voorstellingen die per (rondvaart)boot op diverse locaties langs de Leidse grachten te zien zijn. Eerst de technocabaretvoorstelling Eeuwig Vlees van Matroesjka.
In het Rembrandtpark speelt Het Laatste Oordeel van choreografe Lonneke van Leth. Mooie dansvoorstelling met een verrassend einde. Er zijn onderweg ook nog een paar extreem korte optredens, de schemerlampjes, die je voorbij bent voordat je het weet.
Dan de voorstelling Waar Ben Je? van Jente Jong en Hiske Eriks. Is het toneel, cabaret, abstract/absurd theater? In elk geval is het boeiend en onderhoudend.
Bij de Meelfabriek is er een filmisch stripverhaal te zien, Sinus 2 van Sije Kingma. Iets minder boeiend misschien, maar alle voorstellingen duren ongeveer een kwartier, dus het gaat nooit vervelen. Daarna weer een kwartiertje doorvaren naar het volgende optreden.
Tenslotte leggen we aan bij de Havenbrug waar Laurens de Groot De Matroos speelt. Met prachtige animaties van Jos Agassi op het havengebouw, dat het decor vormt. Dit is inmiddels al de zevende editie van Schemerstad, maar nog nooit eerder bezocht. En afgezien van de frisse temperatuur (gelukkig bleef het droog) is het voor herhaling vatbaar!
Het komt niet zo vaak voor dat MuziekGezien en Leidse Glibber exact hetzelfde programma hebben, maar vanavond zaten we tijdens Schemerstad zelfs in dezelfde boot. Hier zijn verslag. De Signatures Cultuurweken duren nog tot en met 29 mei met van alles en nog wat en ook veel muziek, het begin is in elk geval veelbelovend.
LINKS:
Eric Vloeimans
Tuur Florizoone
Jörg Brinkmann
Signatures Cultuurweken
Matroesjka
Lonneke van Leth
Jente Jong en Hiske Eriks
Sije Kingma
Laurens de Groot
Schemerstad
Abonneren op:
Posts (Atom)