vrijdag 13 mei 2016

Goede start Cultuurweken Leiden

De Signatures Cultuurweken zijn weer begonnen met vanavond eerst het openingsconcert in de Hooglandse Kerk door Oliver's Cinema bestaande uit Tuur Florizoone (accordeon), Jörg Brinkmann (cello) en Eric Vloeimans (trompet). Geprogrammeerd door de Leidse Hofjes Concerten is dit een schitterend begin. Prachtige muziek weer met een geweldig geluid in een goed gevuld kerk. Een staande ovatie en een toegift kunnen dan ook niet uitblijven!
Dan direct door naar de Kerkbrug (gelukkig vlakbij) voor de start van Schemerstad, een serie voorstellingen die per (rondvaart)boot op diverse locaties langs de Leidse grachten te zien zijn. Eerst de technocabaretvoorstelling Eeuwig Vlees van Matroesjka.
In het Rembrandtpark speelt Het Laatste Oordeel van choreografe Lonneke van Leth. Mooie dansvoorstelling met een verrassend einde. Er zijn onderweg ook nog een paar extreem korte optredens, de schemerlampjes, die je voorbij bent voordat je het weet.
Dan de voorstelling Waar Ben Je? van Jente Jong en Hiske Eriks. Is het toneel, cabaret, abstract/absurd theater? In elk geval is het boeiend en onderhoudend.
Bij de Meelfabriek is er een filmisch stripverhaal te zien, Sinus 2 van Sije Kingma. Iets minder boeiend misschien, maar alle voorstellingen duren ongeveer een kwartier, dus het gaat nooit vervelen. Daarna weer een kwartiertje doorvaren naar het volgende optreden.
Tenslotte leggen we aan bij de Havenbrug waar Laurens de Groot De Matroos speelt. Met prachtige animaties van Jos Agassi op het havengebouw, dat het decor vormt. Dit is inmiddels al de zevende editie van Schemerstad, maar nog nooit eerder bezocht. En afgezien van de frisse temperatuur (gelukkig bleef het droog) is het voor herhaling vatbaar!
Het komt niet zo vaak voor dat MuziekGezien en Leidse Glibber exact hetzelfde programma hebben, maar vanavond zaten we tijdens Schemerstad zelfs in dezelfde boot. Hier zijn verslag. De Signatures Cultuurweken duren nog tot en met 29 mei met van alles en nog wat en ook veel muziek, het begin is in elk geval veelbelovend.

LINKS:
Eric Vloeimans
Tuur Florizoone
Jörg Brinkmann
Signatures Cultuurweken
Matroesjka
Lonneke van Leth
Jente Jong en Hiske Eriks
Sije Kingma
Laurens de Groot
Schemerstad

Geen opmerkingen: