zondag 15 mei 2016

Veel variatie bij en rond Hofjesconcerten

Toen ik in 2009 in Leiden ging wonen en na een paar maanden klussen in huis eens ging kijken wat er allemaal op muzikaal/cultureel gebied te beleven was bleek dat heel veel te zijn. Wat ik niet wist dat dat toen allemaal nieuwe evenementen waren. De eerste editie van Schemerstad (zie afgelopen vrijdag) was in 2010, de eerste Hofjesconcerten in 2009, en ik maar denken dat dat allemaal een lange traditie was in Leiden.
Vandaag dus (pas) de achtste editie van de Hofjesconcerten en we beginnen meteen goed met een optreden van Coal Harbour met hun programma Crossing The Canal in de tuinzaal van De Burcht. Het sextet (met Tom Ridderbeekx op trompet, Yoran Aarssen op saxofoon, San Thomas op trombone, Tomek van Leeuwen op bas, Willem Romers op drums en Robert Koemans op piano) wordt hierbij aangevuld door een strijkkwartet (Ephraim Feves en Esther Wüstenhoff op viool, Yanna Pelser op altviool en Thomas van Geelen op cello) en ze spelen een mix van jazz en klassiek met het thema zee. Van Dolphin Dance van Herbie Hancock tot Ce qu'a vu le vent d'ouest van Claude Debussy en eigen nummers. Prachtig begin van deze editie!
Op weg naar het volgende optreden komen we op de Vis- en de Botermarkt een hele rij oude auto's tegen. Blijkt de Eurotour van de Gay Classic Car Club te zijn. Doen hier toevallig even Leiden aan, bijna niemand wist het, maar er staan wel een aantal mooie exemplaren tussen. Maar ja, van auto's heb ik écht geen verstand. Leidse Glibber gelukkig ook niet, maar hij maakte wel veel foto's!
Nog steeds op weg naar het volgende optreden komen we in het Van der Werfpark Opera Dolleboelja tegen met de kinderopera Ei! Opera klinkt misschien zwaar, maar de kinderen (die hier massaal vóór de staande volwassenen zitten) genieten volop.
Eindelijk in het Heilige Geesthofje voor The Bucket Boyz met hun vrolijke en kritische bluegrass. Waren er in 2014 ook al bij, maar het blijft leuk!
Na een bezoekje aan de drukke Japanmarkt op het Rapenburg snel door naar ARS voor het optreden van het Balkankoor Sedenka. Heel apart zo tussen de kunst, een Leidse variant van Le Mystère des Voix Bulgares.
En alweer op weg naar een volgend optreden komen we langs 't Praethuys waar óók al een band staat te spelen. De gelegenheidsformatie heet Pinkster Party Band en is van een hoog niveau. Met onder andere Marc Jansen op gitaar, een prima zangeres en een geweldige trompettist. Feest!
Terug bij het laatste Hofjesconcert voor vandaag (morgen gaat het gewoon verder) in het Groot Sionshof bij het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award eerder dit jaar. Geweldige gitarist met Cas Jiskoot op bas en Wouter Kühne op drums. En dat is dus het leuke van deze concerten, het is jong en vrij onbekend talent, dat over een paar jaar zomaar (inter)nationaal kan doorbreken.
Een logischer vervolg kun je je bijna niet wensen met het Pauls Prokatnieks Trio in De Twee Spieghels. Samen met gitarist Teis Semey  en bassist Vasilis Stefanopoulos spelen ze zowel standards als eigen nummers met een enorme drive. Mooie afsluiting van de eerste dag van de Hofjesconcerten, maandag gaan we weer verder.

LINKS:
Coal Harbour
Eurotour
Opera Dolleboelja
The Bucket Boyz
Sedenka
't Praethuys
Gijs Idema
Hofjesconcerten
Pauls Pokratnieks
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: