zaterdag 21 mei 2016

Gemoedelijke Summerjazz zonder muzikale uitschieters

De zesde editie van Summerjazz is er een zonder échte muzikale headliners, wel een aantal goede en veelbelovende bands. Het festivalterrein is vergroot en de ingang is nu bij het Theehuis. Dat zorgt voor extra podia buiten het oorspronkelijke feestveld zonder te veel last te hebben van de twee grote podia. Daar had de bigband van BplusC nog geen last van, ze speelden het voorprogramma voor de ingang van het festivalterrein.
Sabrina Starke opent op het hoofdpodium, maar is door autopech een half uur te laat. Haar optreden met stevige soul-rock en een hele goede band duurt dan ook maar drie nummers, jammer, maar het tijdschema is onverbiddelijk. Zag haar al eerder op IJ-Jazz en twee jaar geleden trad ze nog op tijdens de Jazzweek in Leiden.
Op het achterveld speelt het Gijs Idema Trio, winnaar van de Leiden Jazz Award 2016. Ook al vaker gezien hier in  Leiden, onder andere in De Twee Spieghels (op 27 mei weer). Misschien wel de meest serieuze jazz van vandaag.
Even een uitstapje naar De Waterlelie gemaakt waar Korzo Crosstown een geweldig danstalent presenteert. Weet ik weinig van, maar kenners waren onder de indruk.
Op het hoofdpodium is Roy Ayers vroeger dan gepland begonnen, hij moet nog een vlucht halen vanmiddag. Het resultaat: een weinig ontspannen funky set, veel te kort en nauwelijks geïnspireerd.
Er zijn ook hier en daar nog wat pop-up voorstellingen door bijvoorbeeld deze dansgroep, maar de context ontbreekt en het is wel een beetje amateuristisch.
Tussendoor nog een hilarische rondleiding over het festivalterrein gekregen. Onder andere een kijkje backstage tijdens de sound-check van Banda Magda.
Zo'n backstage area is best wel saai, party-tenten met eten en drinken, bouwketen als kleedkamers. En zie ik daar een cultuurreporter?
Tijdens zo'n rondleiding kom je van alles tegen dat je soms liever langer had gezien en soms liever niet. De band Plaistow klinkt weer geweldig, net als toen ik ze in 2012 voor het eerst zag bij Mijke's Middag. Haal ze maar snel terug naar Leiden, een hoogtepunt.
Wat je net zo lief gemist had was waren de Poëten in het park, met ongeveer net zoveel dichters als publiek een beetje een blamage.
Veel drukker is het bij de kleinkunstenares Merel Baldé bij de muziektent De Waterlelie, ze schijnt bekend te zijn van de musical Soldaat van Oranje, en zet hier een geweldige show neer. Beetje provocerend, veel interactie met het publiek, daar gaan we nog wel vaker van horen.
Ondertussen leren we (rondgeleiden én deze rondleiders) van alles en nog wat over het festival. Bijvoorbeeld dat er ruim een kilometer hekwerk om het hele festivalterrein staat. Dank dames!
Terug bij het hoofdpodium is Banda Magda inmiddels al bezig met een mix van stijlen, van samba tot chanson zeg maar. Energieke band die ook nog eens iets te vertellen heeft. Enige minpunt zijn de soms te lange percussie solo's.
Tourist LeMC is ook niet voor het eerst in Leiden, vorig jaar verraste hij tijdens de Nacht van Kunst & Kennis in museum Boerhave. Uiteraard speelt de band Koning Liefde en verrassend genoeg ook Meneer de President van Boudewijn de Groot. Met jazz heeft het weinig te maken, maar het is een uitstekend optreden.
Zitakula daarentegen valt weer wat tegen, de leuke Afrobeats doen aan Jungle by Night denken, maar ze halen bij verre niet dat niveau. Het grote dansfeest op het veld blijft dan ook uit.
In de tent, waar het inmiddels goed warm is geworden, speelt Amber Gomaa. Met alleen begeleiding van drums en toetsen klinkt het allemaal wat ielig. Hoewel haar stem een hele hoop goed maakt.
De verwachtingen voor het optreden van bassiste en zangeres Nik West zijn hooggespannen, helaas kan ze dat niet echt waarmaken.  Met veel uiterlijk vertoon en bravoure kan ze toch niet verhullen dat het muzikaal niet háált bij haar funky idolen.
Ook hoge verwachtingen zijn er vooraf bij het optreden van Cory Henry, onder andere bekend van Snarky Puppy. Ruim voor aanvang van het optreden staat de tent al mudvol. Maar dat valt dan weer tegen, het komt een beetje over als 'hij doet maar wat' samen met zijn (inval)drummer. Het feit dat hij op een echt Hammondorgel speelt kan dat niet goedmaken.
Maar dan is er uiteindelijk die ene band die van élk festival een feest maakt, Splendid! Speelden al eerder in Leiden (Noorderliefde en Werfpop) en gaan er altijd voor meer dan 100% tegenaan. Ook vandaag is het weer een prima afsluiter van het festival, zelfs al heeft zanger Pat Smith maar één been om op te staan.
Deze editie van Summerjazz is misschien niet de sterkste wat betreft programmering, geen enorme verrassingen of grote namen, wel een gedegen programma en een uitstekende sfeer. Het idee om het derde podium niet tussen de twee grote podia te plaatsen maar bij het Theehuis blijkt een gouden vondst en ook het Feestdorp daar is een groot succes. Al met al een geslaagde editie, niet in het minst omdat de weergoden ook nog eens meezaten!
Jan van der Sluis was er ook en schreef erover voor Sleutelstad.

LINKS:
Sabrina Starke
Gijs Idema
Roy Ayers
Plaistow
Merel Baldé
Banda Magda
Tourist LeMC
Zatikula
Amber Gomaa
Nik West
Cory Henry
Splendid
Summerjazz

2 opmerkingen:

Unknown zei

Helemaal met je eens. En, met schaamrood op de kaken, ik vergat de verwijzing uit m'n Sleutelstad-artikel naar je blog. En dat terwijl ik zo'n overtuigd crossover-aanhanger ben!

Pi. zei

Volgend jaar dan maar weer op zondag?