zondag 10 mei 2015

Ladies of the Lowlands beter dan ooit

The Ladies of the Lowlands is een illuster gezelschap van acht vrouwelijke singer-songwriters dat voor het eerst in mei 2013 Luxor Live in Arnhem op zijn kop zette. Deden ze daarna nog eens op het Songbirdfestival in Rotterdam en in Bemmel en iedere keer wordt het mooier!
Vanavond opent Lavalu, voor het eerst gezien in Leiden in 2008 en sindsdien nog véél vaker, afgelopen maart nog tijdens het RGB festival, óók in Leiden. Allemaal nieuw repertoire dat hier veel beter tot zijn recht komt achter de vleugel in De Kleine Komedie in Amsterdam met een beetje hulp van de andere Ladies. Benieuwd naar de nieuwe cd!
Fridolijn ook al eerder gezien (voor het eerst in Leiden, 2012), toen nog met haar groep FinnSilver. Ook zij zoekt nieuwe wegen op met nieuwe (speciaal ingevlogen) Britse muzikanten en dit klinkt ook écht veelbelovend! Voor de duidelijkheid, alle Ladies waren altijd al goed, maar ze zijn in staat om nieuwe wegen op te zoeken, ook dit is prachtig weer, nieuwe cd is in de maak!
Kris Berry voor het eerst gezien in Delft op het Jazzfestival in de tuin van het Meisjeshuis in 2012. Was toen goed, steeg vervolgens boven zichzelf uit met Perquisite en gaat nu weer een héél andere kant op met Morris Kliphuis (Kapok, Kyteman) op hoorn en Remy van Kesteren op harp. Dat is het mooie van de Ladies, ze blijven niet hangen in een bepaald genre, maar zoeken uitdagingen!
Daarna Yori Swart die nog het meest bij het oorspronkelijke singer-songwriter materiaal is gebleven. Vorig jaar nog solo gezien bij Quite Quiet in Leiden en dit jaar tijdens de opening van het RGB festival bij Gebr. de Nobel. Nu met band en alle Ladies klinkt het gelijk veel voller. De nieuwe cd is al opgenomen, komt uit als hij helemaal af is. Geen foto helaas, want batterijen van toestel zijn net op en de optredens duren telkens maar 15 minuten en in het donker net niet snel genoeg batterijen verwisseld.
Na de pauze opent Sofi Letitre met een machtige set electro-indie, vorige maand al uitgebreider gezien bij de Amsterdam Denim Days. Veel te kort nu maar minstens zo indrukwekkend, al was het alleen al vanwege de deelname van de Ladies op de achtergrond. Nieuwe cd is onderweg, dat wordt sparen!
Leuk detail trouwens, iedere Lady kondigt telkens een optreden van een volgende Lady aan, vaak met persoonlijke verhalen erbij. Dat maakt het ook weer zó mooi!
Dan Qeaux Qeaux Joans met nummers van haar nieuwste cd The Ritual, totaal anders dan haar vorige cd, maar minstens zo mooi en helemáál als ze het live speelt. Sluit prachtig af met Stronger, waarbij de Ladies én de hele zaal het refrein meezingen. Al veel vaker gezien, voor het eerst bij een akoestische instore bij Plato in Leiden, maar daarna ook in Haarlem, nogmaals Leiden, Alkmaar, Den Haag en Amsterdam. Prachtig, of ze nu met band speelt of solo!
Ook Celine Cairo heeft een nieuwe band waarmee ze net haar eerste hele cd heeft opgenomen in Los Angeles. Speelt eerst twee oudere nummer van haar tweede ep, More en Follow, en geeft dan een voorproefje met het hele mooie, swingende Hello Love. Ook Celine is duidelijk nieuwe wegen ingeslagen, benieuwd naar de cd!
Als er één Lady is waarmee het hard gaat de laatste tijd is het wel Cato van Dijck met haar band My Baby. Zijn ook niet voor niets de uitsmijter van de avond. Eind 2013 voor het eerst gezien bij een instore in Plato te Leiden, vorig jaar nog op het Bevrijdingsfestival in Amsterdam en het Wildernisfestival in Leiden. Inmiddels treden ze op over de hele wereld, net nog een maand als voorprogramma bij Seasick Steve in Engeland, tweede prima cd (Shamanaid) is inmiddels uit en de zompige Louisiana blues laat ook het publiek in De Kleine Komedie niet koud.
Want als hun kwartier erop zit komt het publiek massaal overeind en eist gewoon nog een nummer. Ze staan nog net niet óp de stoelen te dansen, maar het scheelt niet veel. De toegift komt en tenslotte komt Kris Berry, die nog geen Lady heeft aangekondigd (Lavalu opende zonder aankondiging, dus er bleef één Lady over) nog eens afkondigen, iedereen bedanken, etcetera, maar we willen écht meer, want een optreden van de Ladies of the Lowlands zonder gezamenlijke cover kán echt niet. Die komt er met Open van Rhye en zo eindigt alweer een prachtige avond, beter dan ooit!
Volgende optreden van de Ladies of the Lowlands is alweer snel, 22 mei op Buitenkunst Randmeer bij Elburg. Maar de grote zaal van Gebr. De Nobel in Leiden is ook écht héél geschikt. Intiem, vraag maar aan Yori, en daar kun je zelfs dansen!

LINKS:
Ladies of the Lowlands
Lavalu
Fridolijn
Kris Berry
Yori Swart
Sofie Letitre
Qeaux Qeaux Joans
Celine Cairo
My Baby
De Kleine Komedie

Geen opmerkingen: