zondag 31 mei 2015

Zwarte Kat in Zwarte Ruiter

Er is weer van alles te doen in Leiden vandaag op muziekgebied, vooral veel in de open lucht. En daar is het dus écht geen weer voor vandaag. En dat komt goed uit, we wilden toch al naar het Sniesterfestival op de Haagse Grote Markt dat vanwege het weer verplaatst is naar De Zwarte Ruiter. Het eerste optreden is van Yellow Grass, al eens eerder gezien vorig jaar tijdens de Popronde als akoestisch trio, nu in volle bezetting. Uitstekende Americana band. De stemming zit er gelijk al goed in en de dag is al helemaal goed!
Maar de hoofdreden om hier te zijn is natuurlijk My Baby. Inmiddels beetje de tel kwijt geraakt, zó vaak al gezien. En het blijft iedere keer een belevenis! De Zwarte Ruiter is inmiddels afgeladen vol en er wordt flink gedanst op deze hartverscheurende swamp-voodoo-blues. Een uurlang genieten van deze hypnotiserende muziek! Misschien wel de beste (live)band van Nederland op dit moment, nou ja, samen met Birth of Joy natuurlijk. Hoog tijd dat ze weer eens naar Leiden komen (Gebr. de Nobel, Q-Bus!).
Het derde optreden is van Luke Winslow King uit New Orleans, sluit mooi aan op de Voodooblues van My Baby, maar is dan weer nét even te braaf. Goede muzikanten, prima muziek, maar ze kunnen niet écht overtuigen na het vorige optreden. Toch was het een meer dan geslaagde middag in Den Haag, Sniester (die zwarte kat op de achtergrond) gaan we in de gaten houden voor 2016!
Terug in Leiden nog even afsluiten in De Twee Spieghels met gitarist Martijn van Iterson. Heel andere muziek, maar zeker de moeite waard om tot het eind te blijven. Met de 19-jarige en geweldige drummer Wouter Kühne, eveneens prachtig zingende zangeres Hiske Oosterwijk en de altijd standvastige bassist Steve Zwanink. Jazzstandards van een niveau dat eigenlijk niet in een café verwacht. Maar ja, Martijn is Leidenaar en dát scheelt!

LINKS:
Yellow Grass
My Baby
Luke Winslow King
Sniester
Martijn van Iterson
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: