donderdag 14 mei 2015

Hutspop en Colin in het zonnetje

Het is alweer de vijfde editie van Hutspop op de Leidse Beestenmarkt. K&G3 en de Hutspop Vocals openen de dag met een flink optreden met vooral veel pop en een beetje jazz. De Hutspop Vocals zijn zangers en zangeressen die in de winnende bands van voorgaande edities zaten.
Hutspop is een wedstrijd tussen door loting samengestelde bands met een uit een hoed getrokken repertoire van vijf liedjes. To The Max opent en laat meteen weten dat ze maar drie keer hebben gerepeteerd en dat is met een aantal jonge muzikanten die vandaag voor het eerst op het podium staan waarschijnlijk net iets te weinig om de finale te halen, maar ja, ze hadden wel een technische valse start, buiten hun schuld dus.
Op het ministage aan het water laten Gideon Roggeveen, Jaap Montagne en Rik van Boeckel een stukje van hun voorstelling De dood en de gladiolen horen dat ze op 29 mei bij Meet&Greet spelen.
Tweede band heet Young Blood en die naam is gekozen vanwege de gemiddelde leeftijd van de leden. Hebben duidelijk vaker gerepeteerd en dat is te horen. Dat de zangeressen daarbij ook nog elk een nummer meespelen op respectievelijk viool en trompet is een extra punt. Mag vast door naar de finale.
Het evenement is voor een goed doel, muziekles van kinderen, dus er is een fiks programma dat totaal acht uur duurt. Naast de zes mededingende bands is er ook veel ruimte voor tussenacts zoals de Hutspop Houseband, bestaande uit muzikanten die eerder deelnamen aan Hutspop.
Dan de derde band, de A.K.A. de Extra Specials die naast de muziek ook nog voor wat extra aankleding hebben gezorgd. Hoewel muzikaal wat rommelig is dat een extra punt waard en hopelijk voor hun goed voor de finale.
Bij de vierde band gaat het niet helemaal goed. April Fools staat best leuk te spelen, maar de zang houdt niet over. Jammer.
Vijfde band is 50 Shades of A Minor, die er één groot rockfeest van maken, logisch nog bij een nummer als I Was Made for Loving You, iets minder bij You're the One That I Want en verrassend met  Mag ik Dan bij Jou. Extra punt en ook finalist waarschijnlijk.
En nog een andere tussenact op het kleine podium, nou ja podium, een tapijt onder een afdakje, meer is het niet maar het is genoeg voor deze vier zangeressen.
Laatste band is Poetic Justice, niet verkeerd, maar inmiddels is de zon verdwenen en begint het toch flink af te koelen. En is er is nog een ander feestje aanstaande. Dus geen Midnight Men (stonden hier tenslotte vorig jaar ook al) en de uitslag horen we later wel. Maar dankzij het heerlijke zonnetje was ook deze editie van Hutspop vanmiddag weer zéér geslaagd. Young Blood, To the Max en 50 Shades of A Minor gaan uiteindelijk door naar de finale. Die is op 27 juni tijdens de Lakenfeesten op het Stadhuisplein. Bij Leidse Glibber nog veel meer over Hutspop.
De zon is inmiddels verdwenen en dan wordt het snel fris, dus tijd om Colin van De Twee Spieghels in het zonnetje te zetten vanwege zijn 40ste verjaardag. Met hapjes en drankjes en geweldige muziek van Martijn Groen, Tim Eijmaal, Arto Boyadjian, Frans Heemskerk en  Lo van Gorp. Soort reunie, want speelden 20 jaar geleden ook al in deze bezetting in de oude Duke. Jammer dat ik toen nog niet in Leiden woonde, prachtige crossover muziek met nummers van onder andere Herbie Hancock, Stevie Wonder en Doobie Brothers. Happy Birthday!

LINKS:
K&G
Gideon Roggeveen
Jaap Montagne
Rik van Boeckel
Hutspop
Martijn Groen
Tim Eijmaal
Arto Boyadjian
Frans Heemskerk
Lo van Gorp
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: