dinsdag 5 mei 2015

Noorderliefde is een blijvertje!

Al een tijdje stond hij op het stationsplein voor Leiden Centraal, het kunstwerk LIEFDE ter aankondiging van het festival Noorderliefde #2. Vandaag ten westen van het Kooiplein in Leiden-Noord op het festivalterrein barst het los.
Begint bij een zomerse temperatuur op het cultuurpodium met de altijd goede Cannonball Johnsons. De lokale bluegrassformatie maakt er weer een feest van.
Totdat halverwege het noodlot toeslaat en er een hevig onweer losbarst. De overgebleven toeschouwers zoeken nog droogte onder het tentzeiltje boven het podium, maar teveel wateroverlast kort het optreden toch wat in. Het fijne van een festival om de hoek is dat je dan gewoon even kunt gaan schuilen thuis.
Zodra het droog is weer snel terug, want Splendid staat op het podium. Al jaren een favoriete festivalband en ook hier maken ze er weer één groot feest van én laten ze de zon ook nog eens doorbreken. Hoe vaak je ze ook ziet, het gaat nooit vervelen. Zeker niet als ze afsluiten met Again, het plein gaat hélémáál los!
Het leuke van Noorderliefde is dat er ook een enorm randgebeuren omheen staat. Tussen de grote bands door staat het PS|Theater met De Atlas gewoon hier op het plein.
En er zijn allemaal buurt- en kindergerichte activiteiten zoals hoolahoopen en gravityworkshops.
En optredens van Love To Dance van het LAK.
En Spoken Word, diverse korte optredens van bijvoorbeeld Gerswin Bonevacia,
en Zeinab uit Amsterdam. Andere jaren  gebeurde er weinig in Leiden op bevrijdingsdag, dit is nu al een geweldig evenement. Voorgaande jaren altijd uitgeweken naar Den Haag, Haarlem of Amsterdam voor Bevrijdingsfestivals, nu staat er voor het eerst écht iets in Leiden!
Weer terug naar het hoofdpodium voor een optreden van Sarah Jane met haar band. Lekkere soul-funk band, maar niet echt overdonderend, beetje voorspelbaar. Ondertussen is het plein wel flink vol gelopen!
Dat kan je dan wel helemaal zeggen van De Staat, die overdondert alles en iedereen op het inmiddels overvolle Kooiplein. Blijft één van de beste live bands van Nederland (en omstreken). En of ze nu hun eerste single spelen of een nummer dat wellicht op de nieuwe cd komt te staan, maakt niet uit. Fantastisch!
Tegen beter weten in vervolgens nog even naar het Rapenburg voor een bevrijdingsconcert met op papier interessante musici. Onder andere Tom Beek, Lou Guldemond, Robin Koerts en Karel Boehlee (niet de minsten!) doen hun best, maar de sfeer die er op Noorderliefde wel was ontbreekt hier totaal. Géén echt succes dus, in tegenstelling tot Noorderliefde. Kunnen niet wachten tot aflevering #3! Liefst met My Baby als hoofdact. Maar dat is een detail.

LINKS:
The Cannonball Johnsons
Splendid
PS|theater
Gerswin Bonevacia
Sarah Jane
De Staat
Noorderliefde

Geen opmerkingen: