zondag 24 mei 2015

Zonovergoten hofjesconcerten

Het is vandaag een prachtige eerste Pinksterdag, mooier hadden de Hofjesconcerten het niet kunnen treffen. En behalve hofjes zijn er ook een aantal nieuwe podia bijgekomen zoals op het Hooglandse Kerkplein waar flamencodanseres Cristina Hall samen met zangeres en gitarist María Marín Gordillo en gitarist Tino van der Sman een knallend optreden verzorgen.
Ze delen het podium met het Closingtown Orchestra die met hun trans-Europese goulash folk iets héél anders laten horen. Wel vaker gezien hier in Leiden, maar vandaag voor het eerst als kwartet, vorige keren was het een trio, nu is er percussie bijgekomen. Het is goed toeven op het terras van De Uyl van Hoogland!
Ook het Burchtplein is een nieuwe locatie en het is er afgeladen bij het optreden van de 15-jarige pianovirtuoos Rangel Silaev. Hij speelt afwisselend werk van klassieke componisten en hemzelf. Ook hier is het goed toeven op het terras van het Koetshuis.
Maar dan wordt het toch tijd voor een écht hofje, om te beginnen het Barend van Namenhof waar het Anne Helena Ensemble jazzstandards speelt in het zonnetje. Met zangeres Anne den Boer, Yoran Aarssen op sax, Jelle Roozenburg op gitaar, Matheus Nicolaiewsky op bas en Willem Romers op drums zorgen ze voor een mooi optreden.
De verrassing van vandaag is het 4& Slagwerkensemble bij het Pieter Gerritsz van der Speckhof. Slagwerk zonder trommels maar met mond, handen en keukengerei en dat levert een fascinerend resultaat op met nummers van onder andere John Cage en Steve Reich. Hoogtepunt van deze eerste dag Hofjesconcerten.
Want hoewel er nóg een optreden op het programma staat schiet dat erbij in. De inwendige mens moet tenslotte ook niet vergeten worden en dat lukt prima op het terras van Babbels. En dan rest er niets anders dan een bezoek aan De Twee Spieghels, waar onverwacht saxofonist Tom Van der Zaal speelt met Laurence Fish (piano), Cas Jiskoot (bas) and Tim Hennekes (drums). Mooie afsluiting van deze dag.

LINKS:
Cristina Hall
Maria Marin Gordillo
Tino van der Sman
Closingtown Orchestra
Rangel Silaev
Anne Helena
Hofjesconcerten
Tom van der Zaal
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: