woensdag 23 april 2014

Veel verrassende variatie bij Club 100

Het is alweer de zevende Club 100 in Zaal 100 in Amsterdam vanavond en deze is een historische omdat de nieuwe vleugel wordt ingewijd. Om te beginnen door Albert van Veenendaal, die hem gelijk ernstig ontregeld heeft (prepared piano heet dat, met Chinese eetstokjes en pingpongballen tussen de snaren) samen met Morris Kliphuis op hoorn. Spelen grotendeels eigen stukken van beiden, maar zijn vooral heel druk aan het improviseren. Dat levert een boeiend optreden op. Tijdens het laatste nummer doet drummer Gerri Jäger ook nog even mee en haalt Morris alles uit zijn pedalen en effectenkist. Grappig, een half jaar geleden had hij één apparaatje toen hij in de Lakenhal in Leiden speelde, nu zijn het er inmiddels meer dan tien. Wat een mogelijkheden!
De vleugel klinkt prima bij deze eerste jazz en improvisatie, maar hoe vergaat het een klassiek pianiste? Daria van den Bercken laat een deel van haar Händel programma horen, met naast zijn nummers ook werk van Scarlatti en Debussy. De piano is inmiddels 'unprepared' en klinkt ook nu uitstekend. En die Händel, dat is een componist om in de gaten te houden! Die hoor je nou nooit bij Vrije Geluiden.
Na een korte pauze volgen er in de kleine zaal de Inbetweenies, interviews door Vera Vingerhoeds met de twee pianisten die enthousiast vertellen over de nieuwe vleugel. Dan een kort filmpje Different Gears met een intrigerende compositie van Stef Veldhuis, een leerling van Albert van Veenendaal. Tot slot  nog een interview met de groep Tuthola die na de pauze gaat optreden (foto).
Ze noemen het zelf avantgarde pop, Japanners vinden het excitingly strange, maar het is natuurlijk gewoon New Wave met de elektronische mogelijkheden van nu. Met Jochem van Tol op gitaar, zang en elektronica, Gerri Jäger op elektronische drums en Ibelisse Guardia Ferragutti op toetsen en zang maken ze heerlijk dansbare én ontregelende muziek.
Zoals iedere keer is er weer verrassend veel variatie bij Club 100, maar wie of wat er ook speelt, het is altijd meer dan de moeite waard. Volgende avond is op 28 mei (het is elke laatste woensdag van de maand) en ongeacht wie en wat er komt spelen, komt allen!

LINKS:
Morris Kliphuis
Albert van Veenendaal
Daria van den Bercken
Tuthola
Club 100
Zaal 100

Geen opmerkingen: