zaterdag 19 april 2014

Record Store Day blijft groeien

De vijfde editie van Record Store Day in Leiden telt maar liefst 17 optredens, die elkaar deels overlappen. Net te laat bij Velvet voor Mark Lotterman, maar ruim op tijd voor Kapok. Komen met enige vertraging binnen, dus stressen bij het opbouwen, maar zodra de eerste noot klinkt valt alles van ze af en zetten ze een geweldig mooie set neer. Veel te kort natuurlijk, maar op 6 juni zijn ze weer in Leiden bij Peel Slowly And See in de Stadsgehoorzaal!
Baskerville al eerder gezien, maar dan op grotere festivals, waar het helemaal los ging. Hier klinkt het een beetje mager, iets té elektronisch. Komt vooral ook wel door het drumstel, met een 'echt' drumstel klinkt het gewoon beter.
Ook Laura Vane & The Vipertones al meerdere malen gezien, maar dan met een flinke blazerssectie. Vandaag zonder en dat is een gemis. Prima band overigens maar hopelijk zijn er op 6 mei in de Q-Bus wel weer blazers bij.
De Bluegrass Boogiemen doen wat de naam al aangeeft: bluegrass spelen. En met verve, zowel traditionele nummers als eigen werk en ook een popliedje dat ze een bluegrass uitvoering geven. Een aantal jaren geleden nog op Waterpop gezien, ook hier weten ze te overtuigen. Met hun muziek en droge humor.
Tijd om Velvet te verruilen voor Plato want daar speelt My Baby voor de tweede keer in korte tijd instore. Hypnotiserende muziek in een volle zaak. Komende vrijdag maar eens wat langer bekijken op het Life I Live Festival in Den Haag!
Een aanstormend talent schijnt The Vagary te zijn. Jonge honden die een soort jaren 80 post-punk spelen. Doen ze prima hoor, maar hun geluid is nog iets te weinig onderscheidend, zal een kwestie van tijd zijn.
Terug bij de Velvet voor singer-songwriter Rogier Pelgrim, twee maanden geleden nog gezien in Scheltema bij Quite Quiet. Dat was solo, nu heeft hij er een toetsenist en een zangeres bij, geeft zijn liedjes iets meer body, maar eigenlijk heeft hij dat helemaal niet nodig.
Vier jaar geleden, na afloop van de eerste Record Store Day, bij toevel terecht gekomen in De Twee Spieghels (achterbuurman van Velvet) dat toen net een nieuwe eigenaar had die er weer een jazzcafé van ging maken. Toen speelde daar Tim Eijmaal & Friends en één van die vrienden speelt hier vanmiddag weer: Frans Heemskerk. Met zijn French Connection gaat hij weer helemaal loos, heerlijke improvisatie!
Na afloop weer terug naar de Velvet voor het avondprogramma met Krach. Verrassend en energiek bandje dat een soort licht bombastische neo-punk speelt. Een groep om in de gaten te houden!
Tenslotte wordt de reguliere dag afgesloten met een optreden van rapper Diggy Dex. In de nog steeds goed gevulde Velvet wordt een prima sfeertje neergezet.
En natuurlijk is er ook weer een afterparty, dit jaar in De Twee Spieghels met een optreden van The Fire Harvest. Meeslepende trage bluesrock die staat als een huis.
Samen met de Belgische groep Reiziger heeft The Fire Harvest een zogenaamde split ep uitgebracht, met nummers van beide bands erop. Speciaal voor Record Store Day uitgebracht en hier te koop. Reiziger is een mooie afsluiter van een prima muziekdagje!
Sleutelstad was er ook bij en maakt een filmverslagje met onder andere Kapok en Mark Lotterman.

LINKS:
Kapok
Baskerville
Laura Vane and The Vipertones
Bluegrass Boogiemen
My Baby
The Vagary
Rogier Pelgrim
Frans Heemskerk
Krach
Diggy Dex
The Fire Harvest
Reiziger
Velvet
Plato
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: