zondag 13 april 2014

Geslaagde tweede editie Brand Los! met met een mooi toetje

Brand Los! was vorig jaar een succes in het LVC, dit jaar vindt de tweede editie plaats in Scheltema en dat blijkt een prima plaats voor dit festival vol muziek en kunst. De middag opent met een optreden van singer-songwriter Frederieke Kroone met band onder de naam A New Silhouette. Blijkt van alle markten thuis, vorig jaar nog met jazz en funk in De Twee Spieghels, maar hier rockt ze gewoon prima de boel warm.
Niet dat dat echt nodig is, want vanaf het begin is het al lekker druk in en om Scheltema en bij ieder optreden loopt de grote zaal gelijk weer vol. Tweede optreden is van Ruud Fieten, ook een singer-songwriter, die hier solo met zijn autobiografische, vaak melancholische en soms vrolijke liedjes de zaal weet te boeien.
De optredens duren telkens 30 minuten en in de pauzes is er van alles te zien aan kunst. 27 middelbare scholieren hebben de afgelopen tijd onder leiding van jonge professionele kunstenaars aan deze expositie gewerkt in allerlei disciplines: schilderkunst, fotografie, poëzie en zelfs mode.
Ook het podiumdecor is onderdeel van het kunstproject waar de volgende band alweer klaar staat. The Cannonball Johnsons knallen er hier weer als vanouds tegenaan met hun prima bluegrass. En volkomen terecht komen ze er niet zonder toegift vanaf!
Dan is het de beurt aan Long Conversations en dat is altijd goed. In volle bezetting en met een nieuwe toetsenist. Presenteerden afgelopen oktober hier nog hun cd Jonathan, Ca en ook dit half uur bestaat voornamelijk uit nummers van die cd. Precies wat je wilt horen! Waar blijven de festivals komende zomer?
Ook in de binnentuin van Scheltema is van alles te beleven dankzij Lola's die, het is inmiddels avond geworden, de catering verzorgen uit vooral de Marokaanse keuken. Heerlijk! Je zou daardoor wel bijna de volgende band missen, De Skaggerz. Leuke party-reggae-ska-punk in het Nederlands, verrassend én dansbaar.
Brand Los! is zeker een succes: meer kunstenaars, meer bands en meer bezoekers dan vorig jaar, deel drie in 2015 kan niet uitblijven! Het programma is inmiddels iets uitgelopen dus het laatste optreden vanavond van The Benelux gemist, want er is elders nog een mooie afterparty.
Ja, dus zomaar in een Leidse huiskamer, speelt de Leids/Amerikaanse Isaac Tabor met zijn trio twee prachtige sets Americana. Folk, country, pop en western swing passeren allemaal de revue. Commander Cody, Bob Wills, Dan Hicks, je hoort het er allemaal in terug maar wel op zijn eigen wijze. Prachtig!
Na afloop van het concert en de toegift wordt er nog even vrolijk gejamd. Met, jawel, een deel van The Cannonball Johnsons en zelfs een zingende Happy Acorn. Een mooier toetje voor een mooi festival kun je je niet wensen. Topdag weer in Leiden!

LINKS:
Frederieke Kroone
Ruud Fieten
The Cannonball Johnsons
Long Conversations
De Skaggerz
Ark of Art
Lola's
Scheltema
Isaac Tabor

Geen opmerkingen: