zaterdag 29 december 2012

Mooi pianisten drieluik

Het is weer moeilijk kiezen vanavond, wordt het de Q-Bus of De Twee Spieghels? Het wordt de eerste, want hoe vaak komt Clem Leek naar Leiden? Clem is een jonge Engelse componist die zich beweegt op de grensvlakken van minimal en ambient muziek, mooie soundscapes op piano en laptop. Mooie kleine stukken van slechts enkele minuten houden de zaal op scherp.
Het is een dubbelconcert dat De X en Minderbinder hier vanavond laten horen en ook het tweede optreden van Greg Haines, ook een Engelsman, is zeer de moeite waard, indrukwekkend zelfs.
Hij speelt piano, maar gaandeweg het concert begint de elektronica een steeds belangrijkere rol te spelen totdat tegen het eind bijna alleen nog maar met samples gespeeld worden die hij eerder tijdens het concert opnam. Een boeiende ervaring!
Na afloop toch nog snel even naar De Twee Spieghels, net op tijd om het laatste deel van de tweede en de hele derde set van The French Connection mee te pikken. Ook hier is de hoofdrol voor de pianist Frans Heemskerk, hoewel Jeroen Zange op drums en Jeroen Vierdag op bas natuurlijk onmisbaar zijn. Het is een wereld van verschil met de eerdere optredens vanavond, maar wel een knallend einde van deze muziekdag in Leiden.

LINKS:
Clem Leek
Greg Haines
Q-Bus
De X
Minderbinder
Frans Heemskerk
Jeroen Vierdag
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: