zaterdag 8 december 2012

Klassiek meets jazz bij het White Crow Festival

Even voorop stellen, MuziekGezien weet weinig van klassieke muziek, maar deze tweede avond van het White Crow Music Festival intrigeert omdat er klassieke, door jazz beïnvloede, kamermuziek op het programma staat. Het is de tweede keer dat dit driedaagse festival in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden wordt gehouden onder de artistieke leiding van de jonge pianiste Hanna Shybayeva, oorspronkelijk uit Minsk. Wel even omschakelen na het optreden van Di-rect gisteren.
Het begint voorzichtig met een klarinetsonate van Leonard Bernstein met Ryanne Hofman op klarinet. En hoewel vooral een klassiek stuk zijn er ook thema's in te horen die Bernstein later in zijn West Side Story zou laten terugkomen. Plagiaat voordat het orgineel geschreven is noemt de presentator het. Leuk gevonden!
Dan volgen 12 American Preludes van Alberto Ginastera op piano door Hanna solo op piano, 12 korte maar wel swingende stukken. Een combinatie van Zuid- en Noord Amerikaanse invloeden. Gevolgd door een mooie solo gitaarversie van George Gershwin's Summertime in een bewerking van Toru Takemitsu door Jacob Kellerman.
De eerste set (heet dat zo bij klassieke muziek?) eindigt met een sonate voor cello en gitaar van Radamés Gnatelli door nogmaals Jacob Kellerman en Willem Stam. Tot nu toe is het een een boeiende avond met klassiek en een beetje jazz, met jonge musici die elkaar kennen via het New European Ensemble.
Na de pauze veel werk van Astor Piazzolla waarbij vooral de Libertango veel indruk maakt. Volgens jazzprofessor Walter van der Leur bestaat jazz uit swing én improvisatie, ondertussen swingt het hier behoorlijk, maar de improvisatie ligt wat moeilijker. Tijdens het laatste stuk, een trio voor fluit, cello en piano met Felicia van den End op dwarsfluit ontstaat een mooie climax, zoveel jazz hoorde je nog nooit in kamermuziek! Een boeiende avond en weer eens iets heel anders.
Op de terugweg nog even langs de Q-Bus waar de Double Jam nog aan de gang is. Wel even overschakelen weer, want hier wordt alleen máár geïmproviseerd met referenties van Fela Kuti tot Captain Beefheart. Een gezellige boel en weer een mooie dagsluiting.

LINKS:
White Crow Music Festival
Hanna Shybayeva
Willem Stam
Felicia van den End
New European Ensemble
Rijksmuseum van Oudheden
Q-Bus

Geen opmerkingen: