zaterdag 15 december 2012

De Anton Goudsmit maand in Leiden is begonnen, en hoe!

Drie zaterdagen op rij met een optreden rond gitarist Anton Goudsmit in Leiden, vanavond met Estafest, volgende week met The Ploctones en de week daarop met het New Rotterdam Jazz Orchestra. Dat wordt genieten! Maar dat begint eerst al met een optreden van Bart Wirtz en Frans Heemskerk in De Twee Spieghels.
In de eerste pauze even naar de achterburen, want bij Velvet is een leuk in-store optreden van The La La Lies. Het jonge kwartet gaat er helemaal voor en speelt Velvet goed plat. Beetje een mengeling van rock uit de jaren zestig en punk en ze staan hier om hun eerste album te promoten. Met succes!
Terug in De Twee Spieghels, precies op tijd voor de derde set van Bart en Frans. Spelen zowel eigen als bestaande nummers, maar zijn vooral heel veel aan het improviseren en het spelplezier straalt er vanaf. Het is ook niet elke dag dat je hier een kersverse Edisonwinnaar voorgeschoteld krijgt, dan heb je ook wat!
En dan moet het mooiste nog komen, want bij Hot House in de tuinzaal van De Burcht speelt Estafest. Aparte samenstelling deze groep, zo zonder ritmesectie, maar Jeroen van Vliet (piano, o.a. Gatecrash, Sikeda, New Rotterdam Jazz Orchestra), Oene van Geel (viool en een beetje cahon, o.a. Flamix!), Mete Erker (saxen, o.a. Artvark Saxofoonquartet) en Anton Goudsmit (gitaar, o.a. Ploctones en New Cool Collective) zetten twee spetterende sets neer.
Het zijn natuurlijk allemaal topmuzikanten, vier virtuozen, die laten zien hoe je met elkaar kan samenspelen. Het lijkt soms een gestructureerde chaos en dat klinkt dus geweldig bij dit viertal! En dat er een snaar van de piano springt mag de pret niet drukken. Het eerste deel van de Anton Goudsmit trilogie in Leiden belooft veel voor de komende twee zaterdagen.

LINKS:
Frans Heemskerk
Bart Wirtz
De Twee Spieghels
The La La Lies
Velvet
Estafest
Hot House

Geen opmerkingen: