zondag 19 augustus 2012

Jazzfestival Delft is hot en heet

De muziek begint al vroeg in Leiden vandaag met een instore optreden van Vivienne Aerts bij Velvet om 11 uur in de ochtend. Het is de Nederlandse presentatie van haar cd Polaroid en vandaag met begeleiding van Ron Baggerman en Sven Rozier op de snare-drum. Mooi intiem optreden van een half uurtje, vanmiddag staan ze langer in De Twee Spieghels.
Maar terwijl Leiden nog een beetje een zomerstop kent, elders zijn er overal festivals aan de gang. Zoals jazzfestivals in Haarlem, Antwerpen, Hillegersberg en Delft, en niet te vergeten Lowlands. Gekozen voor het altijd gezellige Jazzfestival Delft, waar je gelijk al tegen een looporkest aanloopt.
Het festival speelt zich op veel plaatsen in de binnenstad af, maar door de hitte is het vooral een kwestie van schaduw zoeken, zoals hier bij de prima coverband Mombassa op de Wijnhaven. Swingende popliedjes in een funky jasje. Biertje erbij en het leven is goed.
Het serieuze werk staat in de Poptahof, de enige locatie buiten het centrum en niet niet op prettige loopafstand, en op de Markt. Zoals het eigenzinnige Boom Petit, een jong en enthousiast fusion kwartet dat zich in de stralende zon uit de naad werkt. Nadeel van de Markt is dat er, behalve op de terrassen, zo weinig schaduw is, toch zijn er nog aardig wat mensen op de been voor dit intrigerende gezelschap. Een groep om in de gaten te houden.
Op de Oude Delft, bij Miles Food+Drinks, staat de Delft Blue Big Band onder leiding van saxofonist Wim Ninaber op de stoep te spelen. Dit deel van de Oude Delft is tegenwoordig autovrij (goed!) dus er is genoeg ruimte voor het publiek aan beide zijden van de gracht. De band speelt lekkere standards variërend van Mercy, Mercy, Mercy tot Dock of the Bay.
Aan de andere kant van de gracht, in de tuin van het Meisjeshuis is vervolgens een optreden van Kris Berry met haar band. Eerder dit jaar nog gezien tijdens de Record Store Day in de Leidse Velvet, maar dat was maar één nummer. Nu een volledige set van een uur. Misschien geen echte jazz, meer wereldmuziek met Caraïbische invloeden, maar wel erg goed! De tuin puilt letterlijk uit, misschien had ze wel een groter podium verdient, maar ja, soms gaan carrieres snel en groeit de faam tussen het boeken/programmeren en het optreden enorm.
Behalve een aantal 'officiele' podia zijn er ook diverse podia bij horeca gelegenheden. Zoals café De Oude Jan waar de coverband Capital S een leuk optreden doet met soul en funk nummers van Come Together tot Try a Little Tenderness.
Op de Markt is intussen Melphi aangetreden, die hier staan omdat ze de winnaars zijn van de Duvelvibes Challenge. Dat deden ze met een eigen interpretatie van een nummer van Gare du Nord, maar verder spelen ze allemaal eigen nummers, van hun eerste ep en van de cd die begin volgend jaar gaat verschijnen. Wat meteen opvalt is de geweldige stem van zangeres Lotte van Drunen, maar de hele band is gewoon erg goed. Jazz met een flinke dosis soul, het doet soms ook even denken aan Curved Air, en dat is nooit verkeerd!
Dan krijgt het publiek een half uurtje om wat te eten voordat Bruut! de Markt op zijn kop zet. Al een paar keer eerder gezien dit jaar in Leiden, maar het blijft een genot. De zon is inmiddels weg en de Markt stroomt helemaal vol met publiek dat waar voor zijn geld krijgt (dat is natuurlijk altijd zo, want het is een gratis festival!). De heren strak in het pak, de muziek minstens zo strak, het is altijd weer genieten!
Op de Wijnhaven staat, zoals ieder jaar Blood, Sweat & Kiers weer te spelen voor een altijd enthousiast publiek. Want heb je zin in een feestje dan is deze band rond saxofonist Wouter Kiers altijd raak.
Maar ja, er wacht nog één optreden op de Markt van de Lefties Soul Connection, veel goeds over gehoord, maar nog nooit aan het werk gezien. En dat werd dus tijd ook, want dit is echt het hoogtepunt van de dag, met een ontketende Michelle David en een dampende band. Met een heerlijke vette Hammond sound is het een waardige afsluiting van een mooie festivaldag in Delft met heel veel prima muziek!

LINKS:
Vivienne Aerts
Velvet Music
Boom Petit
Delft Blue Bigband
Kris Berry
Capital S
Melphi
Bruut!
Blood, Sweat & Kiers
Lefties Soul Connection
Jazz Festival Delft

Geen opmerkingen: