zaterdag 25 augustus 2012

Jazz in de Gracht bijna compleet

Bijna was het niet doorgegaan, maar uiteindelijk lukte het toch om Jazz in de Gracht weer neer te zetten. Niet begin juni zoals voorgaande jaren, maar half augustus ditmaal. Gelukkig maar, want het is altijd een heel gezellig festival. En prima voor de luie muziekliefhebber, de muzikanten komen gewoon bij je langs in hun boten. De opening is door Clarksdale, de prima bluesband rond Sander Kaatee en Boris van der Lek.
De tweede boot is het Guitar Academy Stage waar veelbelovende leerlingen van deze muziekschool hun kunnen tonen. Wim den Herder, Lars de Rijck en Zonzo Basily maken er een mooie showcase van.
Het Koorn Meijer Kwintet speelde in februari nog in De Twee Spieghels in Leiden en ze spelen ook hier bekende en minder bekende jazzstandards. Maar het klinkt toch anders dan andere bands die dat doen. Schijnt iets te maken te hebben met de bluesharp die Tinus Koorn speelt.
Het festival word gehouden op het water tussen het Groenewegje en de Dunne Bierkade op drie aanlegplaatsen.De afstand is net groot genoeg om geen last van elkaar te hebben en na een half uur spelen vaart de boot door naar de volgende aanlegplaats. Ook de rock'a'billy band Jumpin'Joe schuift er zo in.
Odara is een vrij nieuw duo bestaande uit zangeres Brancka en gitarist Jeen Rabs en al eerder gesignaleerd in De Twee Spieghels. Braziliaanse jazz die blijft boeien en deze keer nog met een extra gitarist in de persoon van Daniel "Tato" de Moraes erbij. Prachtig! Voorlopig hoogtepunt.
Mary, Roy & Friends gooit het wat meer op de combinatie van soul en pop in een jazzjasje.Veel bekende nummers ook en dat slaat aan bij het massaal aanwezige publiek. Van 50 Ways to Leave Your Lover tot Higher Ground.
De Basily Boys zijn inmiddels geen onbekenden meer, veel gezien in Zoetermeer, maar vandaag hebben ze violist Noa Eyl erbij en dat geeft het toch wel een extra dimensie. Prima Gipsy Jazz! Maar de lucht trekt dicht, de eerste druppels vallen en de laatste twee groepen kunnen helaas niet eens doorgaan want het regent steeds harder. Morgen gaat het verder en bij slecht weer dan maar in de cafe's en restaurants er omheen.
Terug in Leiden is het weer droog, dus toch nog even langs De Twee Spieghels waar Eric van der Reijden en Huub Weijers & Friends spelen. Mooie afsluiting van een prima Haags Jazz in de Gracht.

LINKS:
Clarksdale
Koorn Meijer Kwintet
Jumpin' Joe
Odara
Roy Croes
Basily Boys
Jazz in de Gracht
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: