zondag 5 augustus 2012

Schollenpop back to basics

Schollenpop heeft een paar moeilijke jaren achter de rug vanwege het slechte weer en ook het culturele klimaat in Den Haag wordt er vandaag de dag niet beter op. Minder subsidie, minder sponsoren en dus doet Schollenpop op het Haagse Zuiderstrand een stapje terug qua programmering. Geen grote internationale afsluiter dit jaar, het festival is 'back to basics' met toch een interessant programma.
Ook dit jaar zijn de weersvooruitzichten niet al te gunstig, maar uiteindelijk valt het allemaal best mee. Als we arriveren is de groep B Sharp net begonnen. Een jonge energieke band uit Wateringen die duidelijk geïnspireerd is door zeventiger jaren Britpop. Prima binnenkomer.
Iets heel anders is de groep Rilan & The Bombardeers, die hun inspiratie ook vinden in de jaren zeventig, maar dan meer de soul uit die tijd. Met z'n negenen, waaronder een trombonist en turntabelist, maken ze er een spetterende show van. En de zon schijnt, het is lekker warm, mensen nemen zelfs een duik in zee.
Atlantic Attraction zagen we natuurlijk al wel vaker in Leiden, vandaag zijn we weer goed bezig, maar het wordt tijd voor de jaarlijkse lagere-school-minireunie bij La Cantina even verderop. En dat blijkt een goed idee want we zijn er nog maar net als er een enorme hoosbui overtrekt. Wij zitten lekker droog binnen.
Gelukkig duurt de bui maar even en anders dan vorige maand op Werfpop wordt het strand geen modderpoel. Dus na de reunie toch weer even terug naar het festival waar inmiddels Tim Akkerman speelt. De zanger heeft het (al een tijdje) over een andere boeg gegooid en profileert zich hier meer als singer-songwriter. Zo komt hij wel beter tot zijn recht.
Dan de verrassing van Schollenpop: My Brainbox! Jan Akkerman speelt met zijn band nummers van Brainbox, de legendarische bluesband die eind jaren zestig, begin jaren zeventig furore maakte. Jan Akkerman was daar toen de gitarist en hij speelt hier nu met zijn eigen band, aangevuld met zanger Bert Heerink, de oorspronkelijke zanger van Vandenberg. En dat pakt heel goed uit, want zonder een kloon van Kaz Lux te zijn doet hij nummers als Dark Rose, Sea of Delight, Summertime en Down Man alle eer aan.
Het is het hoogtepunt van het festival en dan valt er een gat in de programmering. Een mooi moment om af te sluiten voor vandaag. Het is altijd weer gezellig op het Haagse zuiderstand, je kan en hoeft tenslotte niet alles te zien en volgend jaar komen we gewoon weer terug.

LINKS:
B Sharp
Rilan and the Bombardiers
Atlantic Attraction
Tim Akkerman
Jan Akkerman
Schollenpop

Geen opmerkingen: