donderdag 25 november 2010

Indrukwekkende optredens Tom Beek


Onder de noemer C'est le Tom qui fait la musique gaat saxofonist Tom Beek vier keer per jaar een concertavond organiseren. Vanavond was de premiere in het Comedy Theater in de Amsterdamse Nes en het was een groot succes.

De eerste set was voor het nieuwe Tom Beek Trio met Mark Schilders op drums. Veel eigen nummers, vaak geïnspireerd door de grote saxvoorbeelden van Tom zoals Ferdinand Povel, maar ook nummers van anderen varierend van een nummer dat hij ooit Stan Getz zag spelen op het North Sea Jazz tot Veilig Achterop van Paul van Vliet.

Bassist Stefan Lievestro was de stuwende kracht van het trio, hij zorgt ervoor dat de boel bij elkaar wordt gehouden. Omdat er geen accoordeninstrument meespeelde, was er alle ruimte voor de ritmesectie en solo's. Mooie toegankelijke jazz zonder populistisch te zijn.

Het middelpunt was Tom Beek zelf natuurlijk. En niet alleen als saxofonist, maar ook als spreekstalmeester. Hij praatte de nummers moeiteloos aan elkaar met een duidelijke uitleg waarom hij dat nummer had gekozen. Het persbericht sprak al van een uitdagende en genre-overstijgende tijdreis en dat was het ook. Een indrukwekkend optreden van dit nieuwe trio dat we graag vaker zien.

Na de pauze volgde een heel ander optreden van Tom Beek met het Tim Langedijk Trio (met Udo Pannekeet en Haye Jellema) en pianist Marcus Olgers. Het was de premiere van een uit de hand gelopen compositie opdracht met het thema Water. Een suite van bijna 45 minuten met live videobeelden die het publiek aan hun stoelen kluisterde.

Alle musici hadden hun steentje bijgedragen aan deze suite en er was zelfs een stuk van Saint Saens in verwerkt. De muziek was soms ijl en lichtvoetig, soms zwaar en stampend, maar altijd mooi in evenwicht. Een indrukwekkend werk waarvan je maar moet afwachten of het ooit nog eens wordt uitgevoerd. Het publiek realiseerde zich dit terdege en luisterde ademloos toe en gaf het vijftal een staande ovatie.

Het was een indrukwekkende avond om niet snel te vergeten, met als toegift Everyday I Thank You van Pat Metheny dat Tom vanuit de grond van zijn hart over het publiek uitstortte.
C'est le Tom qui fait la musique, benieuwd wat dat volgend jaar gaat brengen. Want na deze avond wil je alleen maar meer!

LINKS:
Tom Beek
Stefan Lievestro
Mark Schilders
Tim Langedijk
Udo Pannekeet
Haye Jellema
Marcus Olgers
Comedy Theater

1 opmerking:

Brian zei

Inderdaad, nu ben ik zeer benieuwd naar een volgende editie.... het zal een swingend geheel, vol humor ("dit is eigenlijk een comedy theater!" heh) en fantastische muzikanten zijn, net als de premiere overigens, wat een held, die Tom Beek....