zondag 21 november 2010

Zondag muziekdag in Leiden 11


Het was weer zo'n mooie muziekdag in Leiden met overal optredens van leuke bands, teveel om allemaal te bezoeken dus er moest gekozen worden. En dan kies je voor de verrassingen. Zoals het René Tensen Trio dat de muzikale omlijsting vormde bij de vernissage van een tentoonstelling bij Galerie Patries van Dorst aan de Leidse Herengracht. Er was werk te zien van Alain Lapoujade (op achtergrond), Emilie Cummings en Javier Soler. Deze laatste maakt schilderijen in wit en grijs op een zwarte ondergrond van jazzmuzikanten en/of hun instrumenten, reden genoeg om een jazztrio uit te nodigen voor de opening. Trompettist en zanger René Tensen was daarvoor perfect geschikt. Niets opzienbarends, maar een lekker bandje met de gebruikelijke standards dat hier helemaal op zijn plaats was.

In café De Uyl van Hoogland was inmiddels de tweede tenorbattle van dit seizoen begonnen, met tenorsaxofonisten Wouter Kiers, Marcel Streef en Olaf Hoeks, Bob Wijnen op toetsen en Jeroen Zange op drums. Waarom het een 'battle' wordt genoemd is onduidelijk (heeft een beetje negatieve bijklank), er was hier toch duidelijk sprake van een prettige samenwerking. Maar misschien is het omdat de saxen elkaar opzweepten naar steeds grotere hoogten, maar het was toch echt meer naast en met elkaar dan tegen elkaar. Helemaal goed dus!

Maar zoals bijna altijd eindigt de zondagmiddag in De Twee Spieghels waar Tom Beek (saxen), Tim Eijmaals (gitaar), Glenn Gaddum (bas) en Klaas van Donkersgoed (drums) een geweldige sessie neerzetten. Heerlijke fusion jazz, niet verwonderlijk als je bedenkt dat drie van de vier muzikanten ook min of meer regelematig te zien zijn met onder andere Sven Hammond Soul, alleen de drummer kenden we slechts als invaller bij JuzzFlurtin, maar hij was hier zeker helemaal op zijn plaats.
Bassist en drummer speelden mooi ingetogen, gitaar en sax gingen helemaal uit hun dak, een geweldig optreden waarbij de muzikanten minstens zoveel genoten als het publiek.

LINKS:
Galerie Patries van Dorst
Wouter Kiers
Bob Wijnen
Tom Beek
Tim Eijmaal
Glenn Gaddum
Klaas van Donkersgoed
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: