zondag 5 juli 2009

Muzikaal feestje op Zoetermeer Culinair


Een culinair festival heeft twee basisingrediënten: eten en muziek. Zoetermeer Culinair weet dat uitstekend te combineren, het is wat ons betreft dan ook één van de beste culinaire festivals die we kennen.
Als aperitief was er de Tiny Little Big Band, lekker swingen in de Sinatra traditie met een glaasje wijn op het middenterrein. We zagen ze al eerder (op The Hague Jazz dit jaar en vorig jaar in Kijkduin), maar het blijft een aanstekelijke band. Nieuw voor ons was dat Renë Winter achter de drums zat, was vorig jaar nog niet zo en in Den Haag dit jaar????? Prima aanwinst overigens.

Als voorgerecht stond JohanEnzo op het programma, een ons onbekende Zoetermeerse band. Spelen een soort pop-jazz met nummers varierend van Dizzy Gillespie via Miles Davis, Stevie Wonder en Maceo Parker tot Joe Zawinul. En hoewel ze wat moeizaam op gang kwamen was het een heel onderhoudend optreden. De bassist was geweldig (the leader of the band), drummer, gitarist en toetsenist volgden soepel en de blazerssectie ging uit zijn dak. Alleen zouden wij persoonlijk wat meer variatie daarin horen, niet alledrie dezelfde melodie spelen, maar wat meer meerstemmig.

Het hoofdgerecht was Swinghouse met Karen Neumann, een lekkere Jive-jumpformatie die de mensen eindelijk aan het dansen kreeg. Ondertussen was het geluidsniveau van de muziek dusdanig dat je op bijna ieder terras nog gewoon met elkaar kon praten en toch van de muziek kon genieten.
Swinghouse staat overigens op 12 september weer in Zoetermeer op het Jazzfestival.

De organisatie van dit jazzy gebeuren lag in handen van Gerhard ten Hoopen, winnaar van de Cultuurprijs Zoetermeer 2008. Ook hier heeft hij weer een schitterend programma afgeleverd. Precies de juiste muziek op het juiste tijdstip, daar kan Leiden nog wel wat van leren.

Als toetje waren er The Clarks, uitstekende coverband met een breed repertoire. Lekker swingen na de maaltijd(en), helemaal goed. Niets nieuws, niets verrassend, maar dat hoeft op dat tijdstip ook niet meer. Geweldige dag in Zoetermeer gehad.

Op Leiden Culinair speelde daarna nog de Wicked Jazz Sounds, dj met na een tijdje zangeres en saxofonist, verspilde moeite wat ons betreft en ook het aanwezige publiek leek niet geinteresseerd.
Vorig jaar zagen we nog het bijzondere Leeuwenhartkoor op Leiden Culinair, dit jaar was het middelmaat troef. Volgend jaar hopelijk beter.

LINKS:
Tiny Little Big Band
Swinghouse
The Clarks
Zoetermeer Culinair
Wicked Jazz Sounds
Leiden Culinair

Geen opmerkingen: