maandag 6 juli 2009

Gouden Pet 2009 kent terechte winnaar


De Gouden Pet is een straatmuzikantenconcours dat op de eerste zondag van juli in de Leidse binnenstad wordt gehouden, dit jaar voor de 23ste keer. Het was onmogelijk alle muzikanten te zien, we hadden vooraf een kleine selectie gemaakt en verder kwamen we, lopend door Leiden van alles tegen.
Zoals Stan van Haasteren een soort levende jukebox, die net zo makkelijk een nummer van Michael Jackson speelde als een nummer van U2.

Veel solisten natuurlijk, hoewel die het natuurlijk niet makkelijk hadden als tien meter verderop een klezmerband staat te spelen. Het lot van de solo straatmuzikant zullen we maar zeggen.
Ook Gerard Vos had er behoorlijk last van, maar speelde geconcentreerd door, met mooie eigen repertoire.

Maar de slagwerkgroepen waren de echte stoorzenders en een deel van het publiek liet ook merken dat ze vonden dat slagwerkers er niet bij passen.
Gelukkig had Jule er hier geen last van terwijl ze popliedjes zingt en zichzelf begeleidt op gitaar en tamboerijn.

Iemand die wel tegen een stootje kon was de Hoekse Troubadour. Met tragikomische smartlappen speelde de winnaar van vorig jaar stevid door.

Behalve solisten waren er natuurlijk ook diverse duo's. Bijvoorbeeld Belle gaat Loos, de enige muzikanten die we met de pet zagen rondgaan. En dansen kunnen ze ook.

Just Sisters stonden niet in het programma, waarschijnlijk was er een andere straatmuzikant uitgevallen. Speelden en zongen lieve liedjes.

Het duo Witte Maan speelden Nederlandstalige liedjes over leven en liefde.

Flukx speelt met accordeon, saxofoon en stem jazz-georienteerde nummers.

Van Simone Toet hoorden we een aantal mooie folksongs, maar ze schijnen ook covers van Tom Waits en Neil Young te doen. Dat hebben we dan weer gemist.

Het trio Lucy & The Man speelt bekende en onbekende folkmuziek uit alle windrichtingen, maar ook eigen nummers.

Spiel Klezmer Spiel speelt niet alleen, maar vertelt er ook verhaaltjes bij, sprookjesachtig. Sloeg behoorlijk aan bij het publiek.

De Fruitcompagnie brengt Nederlandstalige liedjes en poëzie.

4Free speelt en zingt vierstemmig nummers van Crosby, Stills & Nash, Eagles en Beatles.

Het kwartet April Five speelt mooie, gevoelige ballads. Dat Five zal wel een andere betekenis hebben, of was één van de bandleden ziek.

Klezmer meets bop is de korte maar de lading dekkende omschrijving van Geteisem in de programmafolder. Swingend.

The White Sox spelen hier op de heuvel van De Burcht een soort bluegrass. Wat we misten waren de witte sokken....

Kern van Calan Mai zijn de drie zangeressen, dynamisch en vol vuur en passie. Erg goed.

Van 4xniks zagen we nog net de laatste maten van hun laatste nummer. Dat kan zo gebeuren.

Maar het gaat hier om een concours, dus terwijl de jury in conclaaf ging en muzikanten en publiek zich verzamelden op het Hooglandse Kerkplein, speelde Komen Lopen een korte set.

De jury, die het blijkbaar wel gelukt was alle muzikanten te zien, nomineerden een zestal finalisten. Deze mochten allemaal nog twee nummers op het podium spelen voordat het publiek kon gaan stemmen. Theodora de Rooiebal beet de spits af.

Vervolgens was het de beurt aan het Trio Mama Roux, een vijftal dat een kruising brengt van straatmuziek en straattheater. Vorig jaar waren ze tweede, dit jaar weer.

Derde finalist De Softies maakt Nederlandstalige twijfelpop en schrijven alle nummers zelf.

Babes in the Grass, de vierde finalist, zingen driestemmig een mengeling van folk en bluegrass, mooi, maar net buiten de prijzen.

Wel in de prijzen viel het duo Ed & Luc, ze werden derde met aanstekelijke Nederpop, zowel eigen nummers als covers.

Maar de overduidelijke, overtuigende en meer dan terechte winnaar van de Gouden Pet 2009 was het haarmonie-orkest Blaas of Glory. En als enige van de finalisten weigerden ze op het podium te spelen, maar begonnen voor het podium en marcheerden het hele (stampvolle) plein over.

Na afloop volgde nog een toegift, nu met de Gouden Pet op. Een mooie afsluiter van een leuke dag met heel veel leuke muziek. Zo'n concours is natuurlijk appels met peren vergelijken, have fun, don't run, maar het leek er op dat de fun bij de muzikanten toch overheerste. Speelplezier, daar gaat het om. En dat was er.

LINKS:
De Gouden Pet
Stan van Haasteren
De Hoekse Troubadour
Simone Toet
Lucy& The Man
Spiel Klezmer Spiel
Fruitcompagnie
April Five
Geteisem
Calan Mai
Komen Lopen
Theodora de Rooiebal
Trio Mama Roux
De Softies
Babes in the Grass
Blaas of Glory

Geen opmerkingen: