zondag 26 juli 2009

PleinOpen met veel ups maar ook veel downs


Het PleinOpen festival opende meteen goed op het hoofdpodium met Starcatcher, een jonge, energieke band uit Den Haag. Ze noemen het zelf symphonische rock, maar het is veel meer dan dat. Goede en catchy nummers uitgevoerd door vier prima muzikanten, een uitstekend begin van het festival.

Het feest ging door met Klopje Popje, minstens zo energiek als Starcatcher, maar dan nog met een theatraal of gewoon hilarisch tintje. De zanger stal de show, maar de muzikanten waren stuk voor stuk uitstekend en zorgden er voor dat zanger Elrond zijn fratsen kon uitvoeren. De band is van alle markten thuis, van pure rock tot jazzy en metal rocknummers. Prima festivalband, alleen bevat het repertoire eigenlijk geen nummers die blijven hangen, maar de show maakt dat meer dan goed.

Hierna opende het Underground Stage (een vlakke vloer podium onder een tent) met The Ties, nog een jonge Haagse band. Heftige garagerock met drums, bas en gitaar. Wat het vooral interessant maakte was dat én de gitarist én de bassiste de zang op zich namen, zowel apart als samen. Opvallend goed was ook het goede samenspel van de drie muzikanten. Ook dit tweede podium ging dus uitstekend van start.

Terug bij het hoofdpodium is net Orange Grove begonnen. Na de pure energie van de eerste drie bands was het nu tijd voor een iets meer ontspannen optreden. Maar niets van dat alles, dat raggae ook kan rocken bewijst deze band wel. Zonnige swingende klanken op het inmiddels zonovergoten Spuiplein.

Vanaf dit moment beginnen de optredens op de twee podia elkaar te overlappen en is het niet meer mogelijk alles te zien, maar het wordt ook steeds drukker, dus zo erg is dat nu ook weer niet. Op het Underground Stage nog het staartje gezien van Dr. Dynamite, maar dat is eigenlijk al te veel. Stupide act met doktersjassen en muzikaal stelt het ook niet veel voor. Het is hun tweede optreden, hopelijk komt er geen derde. Knietje.

Gelukkig gaat het feest op het hoofdpodium gewoon door met de Haagse band Johnny Stalker. Een kruising tussen hard- en garagerock, recht-toe-recht-aan muziek met pakkende songs. Helemaal niets mis mee.
Wel mis gaat het op het Underground Stage waar achtereenvolgens Reggy Lines, Aux Raus (met een beetje live ondersteuning), Elektrovolt en Alkaloid met opgenomen muziek in de weer zijn. Ingeblikte muziek, geen spontaniteit, geen improvisatie, geen toeval. Stop deze non-muziek! Knietje.

Maar nog steeds gaat het feest op het hoofdpodium door met Ziggi and the Renaissance Band, raggae, maar geen Bob Marley klonen. Een eigen sound met traditionele ingredienten en een uitermate strakke band. En een compliment voor de saxofonist, echt geweldig!

Het hoogtepunt van het festival was onverwacht en zonder twijfel Polar Exploration Ship met een soort vette psychedelische Americana. Een perfecte drummer, een rotsvaste bassist, twee geweldige gitaristen en een overdonderende toetsenman zetten een fantastisch optreden neer.

Sonic Youth en Motorpsycho noemen ze als hun invloeden, maar er is veel meer: alles van Velvet Underground tot Green on Red en Rain Parade. Het spontane jammen maakte dit optreden tot iets heel bijzonders. Een band om in de gaten te houden, de beste van deze PleinOpen!

Daarna ging het festival een beetje als een nachtkaars uit. Dj's namen het over op en van live muziek was bijna geen sprake meer. Een uur na Polar Exploration Ship was er nog een live optreden van Knalpot op het underground stage, best goed en helemaal passend op dat podium.
Maar de verveling had al toegeslagen en een groot deel van het publiek droop af. Gelukkig kwamen er wel steeds meer mensen voor de slotact opdraven, zodat het op het Spuiplein toch gezellig druk bleef, aandacht voor de dj daar was minimaal. Want Pete Philly & Perquisite stonden nog op het programma, maar dat duurde gewoon te lang, een overbruggend programma is dan een must. Dj's op beide podia zijn dan een fout in de programmering.
Vorig jaar (eerste bezoek) was PleinOpen een aangename verrassing van begin tot eind op beide podia (op een enkele uitzondering na), dit jaar viel vooral het Underground Stage tegen met veel teveel 'canned music'. Volgend jaar graag weer meer echte bands op PleinOpen.
Toch was het een zeer geslaagde middag met jonge Haagse bands als Starcatcher en The Ties, nieuwe raggae van Orange Grove en Ziggi, stevige rock van Johnnie Stalker en met als absoluut hoogtepunt Polar Exploration Ship. Daar zou je graag een driedubbelelivecd van willen hebben.

Links:
Plein Open
Starcatcher
Klopje Popje
The Ties
Orange Grove
Dr. Dynamite
Johnny Stalker
Ziggi and the Renaissance Band
Polar Exploration Ship
Knalpot

Geen opmerkingen: