vrijdag 10 juli 2009

cd-recensie: So What - Tiptoes *****


Bijna een jaar geleden gezien op Plein Open in Den Haag, 'goede gitaarpop met een eigen sound, hou ze in de gaten' was toen het oordeel. Via Sellaband hadden ze toen al $ 50.000 bij elkaar gehaald om een cd op te nemen. Dat gebeurde in oktober vorig jaar en sinds een week is hij te koop.
De cd is opgenomen in Engeland onder leiding van Greg Haver (producer van o.a. de Manic Street Preachers), die prima past bij So What. Het resultaat is bijzonder goed, één van de beste Nederpop-rock cd's van de laatste jaren. Een prima band en een topproducer blijken goed voor een top-cd.
De cd valt gelijk binnen met het stampende Come with Me, gevolgd door het subtiele Steady Eddy en het vrolijke As Long as I'm Sinning, de toon is gezet, elk nummer is een hit. Dark Haired Treasure laat horen dat de Arctic Monkeys en The Kooks invloeden zijn van So What, maar so what? De strijkers zijn subtiel en functioneel en passen uitstekend in de Engelse traditie.
Het gaat verder met de mooie rockballad Johnny Day, het uitstekende Dirty Song, het verrassende Office Romance en het recht-toe-recht-aan, dus zeer goed in het gehoor liggende, Keep on Running, de (eerste) single van deze cd.
De absolute hoogtepunten zitten echter aan het eind, het prachtig opgebouwde, van subtiel tot overdonderend, Sister Dance en het bijna akoestische Passe Partout zijn de parels, klassiekers voor de toekomst misschien wel. Een geweldige cd en een geweldige prestatie voor zo´n jonge groep die rijp is voor het grote werk, horen gewoon thuis op Lowlands of andere grote festivals.

So What:
Bram Wesdorp, zang, gitaar
Alex van den Kleyenberg, gitaar
Vincent van Heese, bas
Joeri Gordijn, drums

LINKS:
So What
Sellaband

Geen opmerkingen: