zaterdag 25 juli 2009

Shakuhachi in Leiden


De European Shakuhachi Summer School is dit jaar in Leiden, vier dagen vol workshops en concerten. Leermeesters op de shakuhachi uit de hele wereld deelden hun ervaring en lieten horen hoe het moest.

De tweede concertavond in het prachtige Leidse Volkshuis begon met een optreden van Vlastislav Matousek uit Praag. Hier onder andere bijgestaan door zijn drie dochters op zang en bel. Vier eigen composties, met een klassieke schoonheid en een mystieke diepte.

In een andere compositie werd hij bijgestaan door vier andere shakuhachi-spelers, waaronder Kees Kort (in het midden) van het organiserende Kaito. Allemaal eigen composities trouwens, heel boeiend.

Omdat misschien niet iedereen weet wat een shakuhachi is hier even een foto van de eeuwenoude, traditionele Japanse bamboe fluit. In Japan wordt er veel traditionele muziek op gespeeld, maar muzikanten uit de hele wereld zoeken nieuwe wegen voor dit oude instrument.

Na de pauze was het de beurt aan de improvisatie jazz, als er iets niet op traditionele Japanse muziek lijkt is het dit wel.

Ernst Reijseger leidde de dans op zijn cello, de Amerikaan Steve Cohn improviseerde daar dan weer over- en onderdoor op shakuhachi en piano. Een indrukwekkend optreden. Steve Cohn treedt zaterdag 1 augustus nog een keer op in Leiden in De Burcht. Met Klaus Kugel op drums, Vaslav Zimpel op klarinet en Christian Ramond op bas. Niet te missen!

In de toegift deden ook nog Peter Hill (rechts) en Kees Kort mee, de laatste op buizen en andere objecten en getooid met een kerstmannenmuts. De shakuhaqchi lijkt een serieus instrument, maar er blijkt ook nog plaats voor humor te zijn. Gelukkig maar.

LINKS:
European Shakuhachi Summer School
Vlastislav Matousek
Steve Cohn
Ernst Reijseger

Geen opmerkingen: