maandag 1 september 2008

Jazz Hillegersberg


Klein maar fijn, het jazzfestival in de Rotterdamse wijk Hillegersberg is al jaren een jazz-, blues & coverbandsfestival dat het centrum van de wijk op zijn kop zet. Elk van de 3 dagen is de moeite waard, maar wij kozen de zondag vanwege Candy Dulfer, het Rotterdam Jazz Orchestra en Monsieur Dubois ft. Joseph Bowie.

Bij aankomst speelden Monsieur Dubois net het laatste nummer van hun eerste set, maar dat smaakte al naar meer. Danceable hardjazz heet het te zijn, maar de mix van jazz, soul, funk afrogrooves is veel breder.

Al een tijd worden ze ondersteund door trombonist Joseph Bowie, bekend van de formatie Defunkt. En dat is een succesformule. Ook de tweede set was geweldig en we zien uit naar het Zoetermeer Jazzfestival 2008 waar ze ook zullen optreden.

Op een ander podium trad de formatie Blue Voice op, een viermansgroep die jazzclassics speelde. Meer gericht op de liefhebbers van traditionele jazz, dan dat ze er iets nieuws aan toevoegden. Wel lekker op een hete zondagmiddag.

Oorspronkelijk stond op de site van Jazz Hillegersberg dat het Rotterdam Jazz Orchestra zou optreden met Ornette Coleman, maar dat bleek een misverstand. Ze speelden een Ornette Coleman Project met muziek van Ornette en zijn tijdgenoten (zoals Thelonius Monk). En een compliment aan de geluidstechnicus hier: de afstelling was voortreffelijk. (Mag ook wel eens gezegd worden).

Het optreden was super goed. De Big Band beschikt over een enorm aantal fantastische muzikanten, met Marco Kegel op saxofoon als absolute uitblinker. Ze werken ook aan eigen nummers en staan daarmee begin volgend jaar op de planken. In de gaten houden!

Vervolgens was het de beurt aan het Nomy Rosenberg Trio. Gipsy Jazz van de bovenste plank, het publiek vermaakte zich uitstekend, maar weinig nieuws onder de zon. Met een pilsje erbij, op een bankje of in de zon was het lekker ontspannen genieten.

Uitsmijter op zondagavond was Candy Dulfer, op hetzelfde podium waar Hans Dulfer een dag eerder stond. Geen Funky Stuff, maar gewoon & Band. Naast nummers van haar laatste cd Candy Store was er ook ruimte voor oudjes zoals Lily was Here. Een swingende afsluiting van een prima festival.

En ja hoor, na 10 minuten sloegen de stoppen door. Geen geluid, geen licht, maar de drummer speelde door. Daverend applaus was zijn (terechte) deel. Gelukkig was het probleem snel opgelost en kon de band, eerst nog wel zonder licht, al snel verder spelen.

Naast de jazz op de podia waren er nog een aantal looporkesten actief, zoals Big Tom's Lazy Jazzband, die de gaten in de programmering opvulden.

De looporkesten waren er in verschillende smaken, zoals traditionele Dixieland....

... en groepjes die de meer klassieke jazzstandards speelden.

Naast jazz waren er nog een aantal coverbands geprogrammeerd, zoals hier de Joe Undercover Band, die het repertoire van Joe Cocker lieten horen.

De zanger van deze band zong niet alleen als Joe Cocker, hij zag er ook nog eens uit als Joe Cocker. Een coveract die een kopie is van het origineel, niet alleen muzikaal, maar ook visueel.

The Barking Dogs is ook een coverband, die zich regelmatig gesteund weet door leden van de Golden Earring. Vandaag traden ze op met George Kooijmans. Leuke band, maar een beetje voorspelbaar.

We hadden ze vorig jaar ook al gezien, de groep Shaky Ground. Groovende soul/funk/disco covers, die met veel enthousiasme werden gebracht. Die kregen de voetjes wel weer van de vloer.

Jazz Hillegersberg is een festival voor jong en oud met voor elk wat wils. Leuk was het dat een stel jonge muzikantjes spontaan gingen meespelen. Op trommel en saxofoon leverden ze hun eigen bijdrage.

LINKS:
Monsieur Dubois
Defunkt
Zoetermeer Jazz
Blue Voice
Rotterdam Jazz Orchestra
Candy Dulfer
Big Tom's Lazy Jazzband
Joe Undercover Band
Barking Dogs
Shaky Ground
Jazz Hillegersberg

Geen opmerkingen: