zondag 14 september 2008

Pure Jazz in Den Haag


Het Pure Jazz festival is een beetje het sluitstuk van het festivalseizoen, volgende week nog Zoetermeer Jazz en dat is het dan in deze regio. Nadeel is dan dat veel van de groepen die optreden dit jaar al eens ergens speelden, de helft van het programma zagen we al eens eerder dit jaar.

Eigenlijk was het bijprogramma op het Rabbijn Maarssenplein wel zo interessant. Daar speelde het Stef van Es Project een prachtige set met zangeres Rachel Gould in de hoofdrol. Klassiek, maar dus pure jazznummers, soms wat té ingetogen en subtiel voor de lokatie, met een speeltuintje en winkelend publiek in de buurt.

Gitarist Stef van Es was goed op dreef, Noah Nicholl (bas) en Thorston Grau (drums) hielden er het tempo in en Chris Johanson maakte het geheel af op tenorsax. Lekkere laidback jazz, jammer dat de zon niet scheen.

Daarna was het tijd voor het Eef van Breen Quartet. Nog nooit eerder gehoord, en zeer de moeite waard. Een internationaal gezelschap met Italianen op drums (Antonio Pisano) en bas (Francesco Angiuli) en Walter Wolf, een Fin, op keyboards.

Eef speelt trompet en Flugel, maar zingt en scat ook. En hoe!

Hier speelt hij trompet, maar hij speelde even goed op Flugelhorn,

Slotoptreden op het Rabbijn Maarssenplein was Wijnen, Winter & Larssen met special guest Miguel Martinez op sax. Kwam het bij Stef van Es langzaam op gang, bij Bob Wijnen sloeg bijna direct de vlam in de pan.

Gastsaxofonist Miquel Martinez speelde geweldig.

René Winter drumde de sterren van de hemel. We zagen hem al diverse malen in andere bands, maar hier heeft hij zijn draai helemaal gevonden.

Jens Larsen, de 'nieuwe' gitarist van de band speelde mooie solo's, zonder het optreden te overheersen. De afwisseling met de saxofoon, maar ook de duetten waren schitterend.

Kern van de band was natuurlijk Bob Wijnen, met zijn stampende en dampende Hammondgeluiden. Jammer dat het geen echt Hammondorgel was. En achter al deze toetsenborden was hij ook amper te zien. Een band om in de gaten te houden.

Op het Rabbijn Maarssenplein was het toen afgelopen, maar elders ging het nog door, zoals in de RTVWest studio in het Mercure Hotel. Daar traden onder andere Neco Novellas op en er was een sessie met onder andere Bas van Lier op toetsen Harry Emmery op bas, Michael Varekamp op trompet en Hans Dijkstal op saxofoon, als opwarmer voor de Supersessie later op de avond.
Pure Jazz is een gezellig festival, maar de lokatie is niet ideaal. Het Theater aan het Spui was te klein voor alle belangstelling, het Spui is toch echt wel een barriere tussen Theater en tent, en het Rabbijn Maarssenplein is blijkbaar net iets te ver weg, want ondanks de prima muziek was het er nooit echt druk. En dat was jammer.

LINKS:
Stef van Es (soon online)
Eef van Breen
Wijnen, Winter & Larsen
Bas van Lier
Harry Emmery
Michael Varekamp
Pure Jazz

Geen opmerkingen: