maandag 22 september 2008

Reiziger in Cultuur en Couleur Locale

Zoetermeer is een rare stad, twee maanden lang is er hier bijna niets te doen en dan opeens in één weekend gebeurt er van alles tegelijk.
Zaterdag was het Zoetermeer Jazzfestival op drie lokaties met een overlappend programma, er was het Rokkesteenfestival, er was een kunstmarkt in de Dorpsstraat, er was een open dag in het Stadstheater en het Russisch Staatscircus was het hele weekend in de stad.
Zondag was er het kunstproject Reiziger in Cultuur, het multiculturele festival Couleur Locale, de afsluiting van Zoetermeer Jazz met een concert van Rita Reijs en het was 'autoloze' zondag met een hardloopwedstrijd.
Bijna alle aktiviteiten hadden hier last van met tegenvallende bezoekersaantallen, alleen Rokkesteen overtrof de verwachting met 8000 in plaats van 3000 bezoekers. Bij Zoetermeer Jazz, het Stadstheater, de kunstmarkt, Reiziger in Cultuur en Couleur Locale was het opvallend rustig.
Met 120.000 inwoners is Zoetermeer (volgend jaar officiëel) een grote stad. Als al deze activiteiten in plaats van in één weekend over de zomer was uitgesmeerd, dan zouden ze stuk voor stuk meer bezoekers hebben getrokken dan nu het geval was. De tijd dat Zoetermeer uitgestorven is in de zomermaanden is allang voorbij, natuurlijk zijn er mensen op vakantie, maar niet iedereen twee maanden lang! Even kort door de bocht: als iedere inwoner van Zoetermeer drie weken op vakantie gaat in de zomer, zijn er gemiddeld 80.000 mensen gewoon thuis en dus potentiële bezoekers. Als er na de vakantie in één weekend 10 evenementen plaatsvinden zijn daar slechts 12.000 inwoners voor beschikbaar (gemiddeld).
Op bijna alle festivals die we deze zomer bezochten was het druk. Van gezellig tot misschien wel iets té druk. Zoetermeer is geen dorp meer qua inwoneraantal, ga dan ook denken als een echte stad.
Lijkt me een taak voor de gemeente (die het beste overzicht heeft van alle aktiviteiten vanwege de vergunningen) om organisaties aan te sporen aktiviteiten meer te spreiden en ook in de zomer te houden. Dit weekend was het weer redelijk, maar in de zomer kan het nog veel beter zijn. Citymarketing is een vak en dat moet de gemeente Zoetermeer nog leren, veel verder dan Dorpsmarketing zijn ze nog niet gekomen.
En dan nog een tip voor het Zoetermeer Jazzfestival: er zijn nu drie organisaties die ieder hun eigen festival organiseren onder één noemer. En zo versnipperd werd het ook gecommuniceerd naar de media. Als het als één samenhangend geheel wordt geörganiseerd, zonder vervelende overlappingen, zonder vervelende verschillende berichtgeving, dan wordt het een festival dat ook buiten Zoetermeer de aandacht kan gaan trekken.
Dus doe op vrijdagavond de kroegentocht (aansluitend op de koopavond), op zaterdagmiddag optredens op het Stadhuisplein, op zaterdagavond het hoofdfestival en op zondag een concert in De Sniep en optredens in het CKC. Lijkt mij voor alle organisaties beter dan wat er dit weekend plaatsvond.
Sorry, moest ik even kwijt. Nu terzake.

We moesten dus kiezen en we begonnen met Reiziger in Cultuur, een kunstmanifestatie op acht haltes van de RandstadRail in Zoetermeer. Er was een filosoof, een topkok, een architect, beeldend kunstenaars, film en video, literatuur en totaaltheater, maar wij gingen natuurlijk eerst naar halte Voorweg voor de muziek.
Daar aangekomen zagen we het Trio Infernal, een gezellig bandje dat standards speelde. Ondertussen was op de achtergrond de hardloopwedstrijd bezig.

Na een uurtje en diverse tussenstops waren we weer terug bij Voorweg en daar zaten La Balancoire en Trio Infernal samen te jammen. Twee groepen met twee totaal verschillende repertoires, maar op de een of andere manier werkte het. La Balancoire paste zich opmerkelijk goed aan. Vooral de vertolking en gitaarsolo tijdens Tequila waren echt goed.

Vervolgens verder naar Couleur Locale, een festival dat vroeger heel inspirerend was, maar vandaag de dag een beetje zielig overkomt. Te veel commercie en te weinig kleine initiatieven. Waar zijn de henna-tattoes bijvoorbeeld gebleven?
Wel was er nog muziek, van onder andere Zuluwannsago. West Afrikaanse muziek met behoorlijk wat westerse invloeden. Leuk, maar niet meer dan dat.
Dan nog maar even naar De Sniep voor Rita Reijs, de zondagse uitsmijter van het Zoetermeer Jazzfestival, maar helaas was dat net afgelopen.

LINKS:
La Balancoire
Zuluwannsago

Geen opmerkingen: