maandag 8 september 2008

Haags Uit Festival


Het zat het Haagse Uitfestival niet mee, bij tijd en wijle viel het water met bakken uit de hemel. Pas tijdens het optreden van De Nits werd het droog en er brak zowaar een zonnetje door. Ze speelden nummers van de nieuwe cd Doing the Dishes, maar ook oude successen als Dutch Mountains en Adieu Sweet Bahnhof. Het klonk weer als vanouds.

Maar waar we natuurlijk toch wel benieuwd naar waren was Di-rect. Vorige week op de Amsterdamse Uitmarkt liet Di-rect al een stukje horen van de legendarische rockopera Tommy in het Nederlands. Maar met de New Cool Collective Big Band erbij was het moeilijk een oordeel te vormen. Dit weekend speelden ze twee echte previews op de Uitmarkten in Eindhoven en Den Haag.
Wij zagen daar een gedreven Di-rect 25 minuten van hun theatershow spelen. De première is pas in November, dus perfect was het nog niet (en een echt goede soundcheck is op festivals en uitmarkten ook niet altijd mogelijk).
De twijfels die we vooraf over dit project hadden konden hier nog niet worden weggenomen. En waarom in het Nederlands? Iedereen begrijpt de Engelse tekst toch wel en tijdens zo'n optreden is toch maar de helft te verstaan.
Tommy werd in mei 1969 uitgebracht door The Who en werd dankzij Simon Vinkenoog (in Nederland) en de Woodstockfilm (wereldwijd) een regelrechte hit. Bijna 40 jaar later doet Di-rect het nog eens Nederlandstalig over.
En Tim Akkerman is natuurlijk wel een goede Di-rect zanger, maar hij is geen Roger Daltrey. En datzelfde geldt voor de rest van Di-rect, Keith Moon en Pete Townsend zijn onnavolgbaar. Nou ja, alleen misschien bassist Bas van Wageningen kon de vergelijking met John Entwistle enigzins doorstaan.

Tommy bestaat er in diverse versies: het origineel, het Live at Leeds (Deluxe) optreden, de film, Di-rect heeft uit al die opnames geput, maar voor de echte Who-fan telt die laatste versie natuurlijk niet mee. Wel gaf dat Di-rect de mogelijkheid een aantal gastmuzikanten in te zetten.

Zoals Caroline Dest, die The Acid Queen zong, net zoals Tina Turner dat deed in de filmversie. Maar in de oorspronkelijke opnames waren het natuurlijk altijd Roger Daltrey en soms Pete Townsend die de zongen.
Al met al rammelde het hier en daar nog wel een beetje, maar dat kan nog wel bijtrekken de komende 2 maanden. Voor mensen die Tommy nooit live hebben gezien rond 1970 is het best de moeite waard, maar het blijft gewoon 'the next best thing', Het kippenvel gevoel dat er was bij The Who in het Concertgebouw of de Oude Rai eind jaren 60, begin jaren 70 ontbrak helaas. Maar ja, wat wil je, Di-rect is natuurlijk best een leuk popbandje, The Who is gewoon de absolute wereldtop. Probeer daar maar eens tegen op te spelen.

Terwijl op het ene podium al werd gezegd dat het afgelopen was, moest Giovanca nog op het andere podium beginnen (foutje van de presentatrice). En verder dat het Giovanca ook niet echt mee, want het begon weer af en toe zachtjes te regenen. Maar Giovanca liet hierdoor niet ontmoedigen en speelde lekker door met haar jazzy, funky, soul repertoire.

LINKS:
Nits
Di-rect
Di-rect doet Tommy
Giovanca
Haags Uit Festival

Geen opmerkingen: