maandag 21 maart 2016

cd-recensie: Esther en Mateusz-What's hard to find*****

Verstilde eenvoud zou je deze eerste gezamenlijke cd van zangeres Esther van Hees en gitarist Mateusz Pulawski kunnen noemen, maar zo simpel ligt het niet. Esther is een prachtig subtiele zangeres, zonder grote uithalen, alles in evenwicht en uiteraard loupzuiver. Mateusz is een vergelijkbare gitarist, evenwichtig, subtiel en technisch grandioos. Samen is het een perfect duo.
Op de cd zijn een drietal eigen nummers te vinden plus een aantal standards. De cd opent gelijk heel mooi met I Will Wait for You (Michel Legrand), deels in het Engels, deels in het Frans, in eerste instantie a-capella totdat Mateusz invalt. De toon is gezet en er volgen nog meer juweeltjes, zowel de eigen composities als de standards stijgen tot grote hoogte.
Er staan liefst drie nummers van Bill Evans op de cd, Laurie, Very Early en The Two Lonely People, een duidelijke voorliefde van het duo. Extra vermelding is nog Wayne Shorter's E.S.P. waard met een eigen arrangement en tekst van Esther en het opvallende, want Spaans gezongen Alfonsina y el Mar van Ariel Ramirez en Felix Luna, bekend van Mercedes Sosa.
Als je deze cd al ergens mee zou willen vergelijken dan zou het met Tuck and Patty moeten zijn. Maar die vergelijking gaat gelijk ook weer mank door de geheel eigen invulling die Esther en Mateusz aan het genre zang-gitaar geven. Een aanrader van de bovenste plank, die bij iedere beluistering mooier wordt!
De cd wordt gepresenteerd op 1 april op het Conservatorium van Amsterdam (Blue Note).

LINKS:
Esther van Hees
Mateusz Pulawski

Geen opmerkingen: