zondag 13 maart 2016

Mooie en gevarieerde afsluiting RGB festival

Na twee voorrondes zijn er uiteindelijk zes kandidaten voor de finale van de Leiden Jazz Award overgebleven. De eerste is gitarist Mateusz Pulawski die samen met zangeres Esther van Hees een mooie set neerzet. Ze openen met een bewerking van ESP (Wayne Shorter) waarbij Esther de vocalen voor haar rekening neemt. Dan een paar eigen nummers die stuk voor stuk mooi in balans zijn én avontuurlijk. Niet het gebruikelijke repertoire op deze Jazz Award, maar grensverleggend mooi!
Maar de jury is vast meer geporteerd van trompettist Laurie Carpenter die met een hechte band speelt, mooie solo's laat horen, maar nergens voor een muzikale verrassing zorgt. Tijdens hun 20 minuten durende optreden, het vooraf vastgestelde maximum voor alle finalisten, kunnen we genieten van een lekkere bop.
Datzelfde geldt ook een beetje voor saxofonist Stan van de Wetering. Geweldige band, prachtige soli, strak in het pak, prima eigen geluid, maar toch wel weer wat voorspelbaar. Deze finale is overigens onderdeel van het RGB festival dat vandaag met zijn vierde en laatste dag van deze tweede editie bezig is.
Naast de finale in de Breezaal van de Stadsgehoorzaal zijn er nog meer optredens in de stad, gelukkig is de Waag om de hoek, zodat er in de pauze even tijd is om daar een stukje van Sugar Boy and the Sinners te horen. Uitstekende onvervalste blues en leuk dat ze weer eens in hun hometown spelen!
Op de terugweg naar de finale staat bij boekhandel Kooyker Chris Bernhart literaire liederen te zingen, zichzelf begeleidend op de contrabas. Maar het vervolg van de finale wacht.
Deel twee van de finale begint met gitarist Gijs Idema die met zijn trio een avontuurlijk en afwisselend optreden neerzet. Gaat geen moment vervelen!
Verrassend is het optreden van zangeres Bahghi Yemane die gekozen heeft voor een swing repertoire. Ze heeft zich de adviezen van de jury na de voorronde ter harte genomen en het is nu avontuurlijker, frisser dan toen. Mooi samenspel ook tussen sax, trompet en zangeres!
Afsluiter is pianist Robert Koemans die nog een bruisende set speelt, beetje introvert, maar dat heb je vaker bij pianisten. Al met al een zéér gevarieerde finale en een zware taak weer voor de jury.
Tijdens het juryberaad speelt pianist Karel Boehlee (het best bewaarde jazzgeheim van Leiden, mede dankzij het niet hebben van een website) samen met Flügelhornspeler Ack van Rooyen.
Daarna wordt Ack ingeruild voor Tim Welvaars (mondharmonica) en Naomi Adriaansz (sax) die een tribute aan Toots Thielemans spelen totdat de jury er uit is.
Er zijn nogal wat prijzen overigens, de landelijke publieksprijs via de website van het Leidsch Dagblad wordt gewonnen door Emilio Tritto (die niet de finale haalde én gisteren nog in De Twee Spieghels stond). De persprijs gaat naar Gijs Idema, de publieksprijs door studenten gaat naar Stan van de Wetering, maar de hoofdprijs van de vakjury gaat naar Gijs Idema. Volgens de jury zijn de verschillen overigens minimaal, álle muzikanten waren gewoon érg goed!
De finale is pas na zevenen afgelopen en dat is een beetje jammer, want je wilt ook nog wat eten en het afsluitende optreden van het RGB festival door Brad Mehldau begint al om half negen. Dat is dus niet meer gelukt. Desondanks was het een zéér geslaagde tweede editie met heel veel goede muziek en goede sfeer. Tot volgend jaar!
 
LINKS:
Mateusz Pulawski
Laurie Carpenter
Stan van de Wetering
Sugar Boy and the Sinners
Waag
Kooyker
Gijs Idema
Bahghi Yemane
Robert Koemans
Karel Boehlee
Ack van Rooyen
Tim WelvaarsNaomi Adriaansz
Leiden Jazz Award
RGB festival
Stadsgehoorzaal

Geen opmerkingen: