donderdag 10 maart 2016

Mooi begin van het RGB festival

Vandaag start de tweede editie van het Rhytm Groove & Bass festival (RGB festival). De vorige editie duurde liefst tien dagen, nu is de programmering véél compacter en verdeeld over vier dagen. Dat maakt wél dat er veel meer een festivalsfeer ontstaat, maar heeft ook tot gevolg dat er veel keuzes gemaakt moeten worden. Maar ja, dat is inherent aan een festival.
Op de openingsavond is er bijvoorbeeld Jazz in de Kamer met een prachtig programma van vijf routes langs telkens drie huiskamers met korte optredens. Het eerste is van Kapok in de huiskamer van Frank en Thea. Een maand geleden sloot Kapok nog het Peel Slowly And See festival in de Leidse Schouwburg af, hier laten ze weer horen dat ze overal tot hun recht komen van kleine huiskamer tot schouwburg tot groot festival. Het is weer net zo intiem als bijna zes jaar geleden toen ze tijdens de Leidse Hofjesconcerten in de Houttijnshof speelden, op een steenworp hier vandaan. En het is altijd weer prachtig!
Met pijn in het hart de rest van de huiskamer concerten laten schieten, want in de Q-Bus is ook een deel van het RGB festival neergestreken. Met vanavond de singer-songwriter Owen Campbell uit Australie. Een eigenzinnige man met een eigenzinnig repertoire, boeiend van begin tot het eind. Hij speelt afwisselend slide- en gewone gitaar. Indrukwekkend is zijn Hindu Blues, geschreven na een jamsessie met een sitarspeler op een festival in Nepal. En hij verloochend zijn roots niet en speelt ook nummers van Van Morrison, Bruce Springsteen en Tom Waits. Intrigerend concert.
Na afloop nog even naar Vooraf en Toe waar het heel gezellig is met allemaal mensen die verschillende routes hebben gelopen tijdens Jazz in de Kamer. Alleen de beloofde jamsessie laat (te) lang op zich wachten, dus naar huis en morgen weer verder met het nu al geslaagde RGB festival!

LINKS:
Kapok
Jazz in de Kamer
Owen Campbell
Q-Bus
RGB festival

Geen opmerkingen: