zaterdag 12 maart 2016

Verrassende derde dag RGB festival

De derde dag van het RGB festival begint vandaag bij het Rijksmuseum van Oudheden met een boeiende lezing over de invloed van het Oude Egypte op Amerikaanse Jazz, Soul, Funk en Rap door Egyptoloog Daniel Soliman. Van Pharaoh Saunders en Sun Ra tot Erykah Badu en Nas, allemaal hebben ze duidelijke banden met Egypte in beeld of in woord. Leerzaam!
Dan naar De Twee Spieghels voor het Emilio Tritto Quartet, valt buiten het festival, maar Emilio stond wel in de tweede voorronde van de Leiden Jazz Award. Hier laat hij nog eens horen waarom hij die voorrondes haalde op zijn baritonsax.
Het avondprogramma van het RGB festival speelt zich weer af in de Q-Bus waar De X een double bill heeft neergezet met eerst de nieuwe band The Preacher Men. Met Chris Strik (drums, Amina Figarova), Efraim Trujillo (sax, Ploctones, Ob6sions) en Rob Mostert (Hammondorgel) zetten ze een geweldige set neer met jazz, funk en soul. Swingt als de beste en kent veel variatie, soms subtiel,soms knallend, met diepgang en variatie. De eerste echte verrassing van het festival!
De tweede band vanavond is Azure Hiptronics, in basis bezetting, dus met de gebruikelijke vier muzikanten, maar met intrigerende visuals (zonder overigens ook maar íets Egyptisch erin). Héél andere jazz dan The Preacher Men, dat was muziek recht vanuit de ziel, dit is veel technischer, maar daarom niet minder interessant. Boeiende combinatie hier vanavond!

LINKS:
Emilio Tritto
De Twee Spieghels
The Preacher Men
Azure Hiptronics
Q-Bus
RGB festival

Geen opmerkingen: