woensdag 22 januari 2014

Onverwachte genoegens

Op dag vijf van de Jazzweek Leiden is het tijd voor de officiële opening van één van de nieuwe podia die dit jaar De Waag vervangen, de Hooglandse Kerk. Aan cultuurwethouder Jan-Jaap de Haan de eer om de openingshandeling te verrichten, geen lintje doorknippen ofzo, maar een stukje Roundabout op het grote orgel. Jan-Jaap is namelijk een enorme fan van de groep Yes en zoals hij zelf twittert: de Yes-week is geopend!.
De afgelopen dagen is er door vrijwilligers hard gewerkt in de kerk, er is vloerbedekking gelegd, er zijn banieren opgehangen, er is een podium gebouwd en er zijn twee bars geplaatst. Het is een prachtig decor voor vier dagen lang mooie concerten. Het podium is een initiatief van Colin van Gestel, eigenaar van het tegenover gelegen café De Twee Spieghels.
En dan de muziek, hoe zal die klinken in deze doorgaans galmende ruimte? Door alle maatregelen is die die zéér aanvaardbaar, de galm is bijna helemaal verdwenen. En dat komt goed uit want zo komt het Martijn van Iterson Quartet met gastzanger Humphrey Campbell helemaal tot zijn recht. Met verder Karel Boehlee op de vleugel, Frans van Geest op bas en Martijn Vink op drums spelen ze twee sets met een speciaal programma met een mix van jazz en pop in eigen arrangementen.
Van Sinatra tot de Stones, van Beatles tot Stevie Wonder en flink wat bekende jazzstandards. En een prachtig duet met Frans en Humphrey tijdens Take the A-Train dat overgaat in een bassolo, waarna tenslotte de hele band invalt. Prima concert en een toegift blijft dan ook niet uit. Tot en met zaterdag zijn hier iedere avond steeds twee concerten en zaterdagmiddag zullen Lee Konitz, Florian Weber en Vivienne Aerts hier een concert geven.
Martijn van Iterson is de komende dagen nog twee keer actief tijdens de Jazzweek Leiden, donderdag met het Tom Beek Quintet (waar ook Karel Boehlee bij zit) in de Tuinzaal van De Burcht en zondagavond in De Twee Spieghels als afsluiter van de Jazzweek.

LINKS:
Martijn van Iterson
Karel Boehlee
Frans van Geest
Humphrey Campbell
Leiden Jazzweek
Het verslag van Leidse Glibber

Geen opmerkingen: