zaterdag 25 januari 2014

Druk begin jazzweek(end)

Het is dag acht van de Jazzweek Leiden en naast de nodige concerten op de diverse podia is het ook nog eens Verrassend Winkelweekend met diverse instore (jazz)optredens. Zoals de Haagse singer-songwriter Oliver Alexander bij Velvet. Niet met zijn hele band, alleen toetsenist Thomas Hanenberg heeft hij bij zich en dat klinkt een beetje mager. Maar er zitten een aantal mooie liedjes bij waaronder zijn eigen Masquerade.
Even verderop bij de SNS-bank staat een deel van het Delftse studenten a capella koor Vocalzz op te treden met een mengeling van pop en jazz. Mooie close harmony en opzwepende swing. Klinkt uitstekend in deze 'kleine' bezetting, want normaal zijn ze met 21! En heel fijn: bij de SNS zijn zitplaatsen (stoelen, geen banken).
Ook de goed gevulde Hooglandse Kerk heeft vanmiddag een zitopstelling voor het concert van saxlegende Lee Konitz, pianist Florian Weber en de Leidse zangeres Vivienne Aerts. Voor de pauze is het podium voor Florian en Vivienne die een flink aantal van haar liedjes zingt met spannende interventies van Florian. De set eindigt met het nummer Springtime en laat ons wat verward achter. Het spel van Florian is prima, de zang van Vivienne is technisch beter dan ooit, maar toch mist er wat.
In de pauze snel even naar Anna&Max waar het Verrassend Winkelweekend ook nog steeds aan de gang is. Hier speelt Fridolijn van Poll (van Finn Silver) samen met Joost Swart op de Rhodes. Een mix van nummers van Crossing The Rubicon en nieuw werk en als altijd schitterend, maar terwijl men bij Velvet en SNS nog aandachtig luisterde is het hier een erg rumoerig publiek. En dat is zonde want het optreden is als altijd geweldig (zei de fan) en maakt ook gelijk duidelijk wat er in de Hooglandse Kerk ontbreekt: emotie! Techniek is belangrijk, maar zonder emotie niet voldoende. Na afloop van de standard Summertime lijkt het een mooi moment om weer naar de kerk te gaan.
Toch wel mooi een tweede Lady of The Lowlands vandaag in Leiden!
En precies op tijd voor de tweede set die geopend wordt door Florian Weber en Lee Konitz. Lee is een 86 jarige saxofoonlegende die nog met Miles Davis speelde eind jaren veertig en vijftig (Birth of Cool, Miles Ahead), maar nu toch echt een oude man is. Met humor, dat wel, en een hele eigen kijk op wat jazzmuziek is. Lee speelt akoestisch sax, zingt, scat en kletst er lekker op los, het is gewoon een vrolijk muziektheater. Leuk als je er van houdt, maar er zijn toch ook mensen die tijdens het optreden geërgerd weglopen.
Voor de laatste twee nummers komt Vivienne ook nog even terug om I Remember You en Skylark mee te zingen. Ook onversterkt, Lee heeft een hekel aan versterkt spelen, en dat is in dit geval geen goed idee, want op de eerste rij is het allemaal prima te volgen, maar achterin valt de zang bijna helemaal niet te horen. Niet het hoogtepunt van de Leiden Jazzweek wat het had moeten zijn. Maar kijk, lees en (vooral) luister zelf bij Leidse Glibber, die was er ook!
Dan maar door naar De Twee Spieghels voor Bernhard Berkhout & Friends, maar dat is op het laatste moment niet doorgegaan en daarvoor is een gelegenheids formatie in de plaats gekomen bestaande uit Jorn Dal op piano, Martijn Groen op drums, Jim Guldemond op gitaar, de immer verstopte Cedric Glans op bas en Kurt Schwab op tenorsax. Hier swingt het, hier is het feest en er wordt fanatiek gedanst!
Terug in de Hooglandse Kerk swingt het ook bij Licks & Brains, als altijd natuurlijk, met gastmuzikant Rik Mol op trompet en tijdens de tweede set ook een bijdrage van Bart Wirtz. Niets nieuws natuurlijk, maar wel gewoon de leukste big band van Nederland! En ja, goed gezien, Martijn Groen en Jim Guldemond, net nog in De Twee Spieghels, zijn ook hier van de partij.
Tot slot van de avond nog een spetterend optreden van de Bart Wirtz Band met Ruben Hein als gast. En als uitsmijter nog de volledige blazerssectie van Licks & Brains erbij, de Hooglandse Kerk bleek een fantastisch podium voor de Jazzweek Leiden, volgend jaar hopelijk weer!

LINKS:
Oliver Alexander
Vocalzz
Verrassend WinkelWeekend
Florian Weber
Vivienne Aerts
Fridolijn van Poll
De Twee Spieghels
Licks & Brains
Bart Wirtz
Ruben Hein
Jazzweek Leiden

Geen opmerkingen: