zondag 24 februari 2013

Ruim 12 uur non-stop live muziek in Leiden vandaag

Het belooft een mooie lange muzikale dag te worden vandaag in Leiden. Het begint al vroeg in de studio van Sleutelstad fm waar het programma Cultuur071 wordt uitgezonden. Met daarin een optreden van Tjarko, zanger/gitarist van The Nazca Lines die dit weekend nog een aantal malen te horen zal zijn tijdens het verrassend winkelweekend.
Het verrassend winkelweekend heeft deze maand het thema muziek en dat betekent dat er meer dan 75 optredens van singer-songwriters zijn op zo'n 20 verschillende locaties in de Leidse binnenstad. Teveel om allemaal te zien, maar in elk geval naar kledingwinkel Via Mio in de Haarlemmerstraat voor het optreden van The Nazco Lines. Dat is eigenlijk een complete band, maar speelt hier in mini-bezetting met Tjarko op gitaar en zang en Marieke op saxen. Is goed om te zien dat de liedjes overeind blijven in deze summiere bezetting, dan zal de complete band ook wel in orde zijn.
Bij McGregor staat Baer Traa solo te spelen, maar, slechte timing, het is net zijn laatste nummer. Jammer want van de winnaar van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2011 wil je toch eigenlijk wel wat meer horen.
Het is overigens minder druk dan normaal bij een verrassend winkelweekend, maar de vrieskou en snijdende wind hebben daar zeker mee te maken, aan de muziek ligt het absoluut niet. Uiteraard was Leidse Glibber ook weer aanwezig en maakte ook een uitgebreid verslag dat deels samenvalt met het verslagje hier.
Behalve winkels en horecagelegenheden doen natuurlijk de twee Leidse platenzaken ook mee. Om te beginnen bij Plato waar de groep All Comes Down voor het eerst een akoestische set spelen. Normaal zijn ze met z'n vieren maar hier doen zangeres Zjantal Ypma en gitarist/zanger Erik Fridzema het als duo. Dat smaakt naar meer en dat kan ook want op 12 april openen ze voor The Apollo Project in de Q-Bus.
Bij Velvet hebben ze vandaag maar liefst twee in-stores, de eerste vanochtend al met Port of Call, maar dat was helaas tijdens de uitzending van Cultuur071 op Sleutelstad fm, gelukkig is de tweede tegen het eind van de middag en wel van Nancy Brick uit Gouda.
Een fascinerend duo dat hele ijle en subtiele muziek maakt. Eigenlijk een trio, want de 'stilte' is het derde groepslid. Al eerder gezien bij Meet&Greet een jaar geleden en op Triplex XI in het LVC. Zaterdag 2 maart zijn ze weer te bewonderen bij Meet&Greet, een regelrechte aanrader! Luister die dag tussen 10 en 12 naar Cultuur071 op Sleutelstad fm voor een voorproefje.
Het verrassend winkelwekend is nu echt voorbij, maar de muziek nog niet. Want in De Twee Spieghels speelt Azure nog, of eigenlijk een deel van Azure en een deel van het Robert Rook kwartet. Rogier Schneeman, David Barker, Robert Rook en Thomas Winther Andersen zetten hier een mooi optreden neer, het is een last minute samenwerking en het pakt geweldig uit. Spannende Bebop, veel improvisaties en het swingt als een trein. Enige slachtoffer is de pianokruk, die heeft het helaas niet overleeft.
En alsof het nog niet genoeg is geweest zijn er deze avond ook nog meerdere interessante concerten in Leiden. De vrij intuitieve keus valt dan toch op Cosmos Pictures bij Hot House in De Burcht. Want Guus Janssen (piano), Oene van Geel (altviool), Ernst Glerum (bas), Wim Janssen (drums) en Michael Moore (sax en klarinet) belooft veel goeds.
En dat komt er ook, hoewel het concert een beetje moeizaam op gang komt. Het is net even allemaal te veel bedacht, techniek overheerst, gevoel komt op de tweede plaats. Langzamerhand neemt het gevoel toch de overhand en vooral de nummers van Oene van Geel maken er een feest van. Een cursus jazzgroep presentatie is echter niet overbodig, want zonder microfoon zijn de aankondigingen slecht tot niet te verstaan.
Maar al met al is het weer een geweldige dag met ruim 12 uur live muziek in Leiden. Waar vindt je dat nog?

LINKS:
Nazca Lines
Baer Traa
All Comes Down
Nancy Brick
Verrassend WinkelWeekend
Azure
Robert Rook
De Twee Spieghels
 Hot House

Geen opmerkingen: