maandag 28 februari 2011

Veel te veel muziek vandaag in Leiden


Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg, dat betekent gewoon drie concerten op één dag!
Om drie uur begint het met het Rein de Graaf Trio in De Burcht in Leiden, spelen hier ieder jaar met telkens een oude(re) en legendarische Amerikaanse gastsolist. Het trio bestaat uit Rein de Graaf (piano), Marius Beets (bas) en Eric Ineke (drums), een solide basis met een gedegen bebop repertoire, nummers van Charley Parker, Thelonius Monk en Miles Davis.

Het trio zagen we hier de afgelopen jaren al met Frank Morgan, Sonny Fortune en Grant Stewart, vandaag is vibrafonist Dave Pike te gast. Heeft zijn sporen wel verdiend in de jazz, maar heeft zijn goede naam vooral te danken aan het feit dat hij met legendarische muzikanten speelde als Dexter Gordon, Paul Bley, Elvin Jones, Herbie Mann, Herbie Hancock en Chick Corea.

Een leuk viertal, maar wat het concert bijzonder maakt is de aanwezigheid van Benjamin Herman, die weer ongelooflijk tekeer gaat op zijn saxofoon. In een volle Tuinzaal luistert het publiek ademloos naar de twee prima sets en een geweldige toegift.
Komende week staan Rein de Graaff en Dave Pike met wisselende gasten nog vijf keer op Nederlandse podia, onder andere in Paradiso en De Doelen. Aanrader!

Daarna gelijk door naar De Twee Spieghels , het is al half-zes, waar Karel Boehlee en Tom van der Zaal al bezig zijn. Beiden zagen we eerder in De Twee Spieghels, maar Karel kennen we vooral ook als pianist bij het Nederlandse Toots Thielemans kwartet, zagen hem eerder met Toots op The Hague Jazz en Jazz Middelheim.
Het is altijd afwachten wie er verder meespelen, vandaag zijn dat Floriaan Wempe op sax, Boris Oostendorp op bas, Matthijs de Ridder op drums (die ooit nog les kreeg van Eric Ineke), een mooi gezelschap dat een geweldig optreden neerzet.

En alsof dat nog niet allemaal genoeg is speelt Rob van der Wouw met zijn band in het LVC, eind vorig jaar kwam zijn tweede cd Tunnelvision uit en vandaag presenteert hij dat in Leiden. Of het door de overdaad aan jazz vandaag komt of omdat Rob's Nu-Jazz, Trancejazz te modern is voor het Leidse publiek, we weten het niet. In elk geval is het angstwekkend rustig in het LVC. 'Zullen we onszelf voorstellen, of stellen jullie jezelf voor?' vraagt Rob zich dan ook af.

We zagen Rob van der Wouw al eerder tijdens zijn Reboot Your Soul Tour in Zoetermeer, nu staat dus zijn nieuwste cd Tunnelvision op het programma. Dit optreden swingt van begin tot eind en elke Leienaar die dit gemist heeft is een sukkel.
Wel benieuwd wat Rob van der Wouw en bijvoorbeeld Robin Koerts samen zouden kunnen doen, liefst in De Twee Spieghels.

LINKS:
Benjamin Herman
Burcht Jazz
Karel Boehlee
Tom van der Zaal
De Twee Spieghels
Rob van der Wouw
LVC

Geen opmerkingen: