zaterdag 26 februari 2011

Breed muzikaal scala op Leidse podia


Het Lorena del Mar quartet zagen we al eerder hier in De Twee Spieghels tijdens de voorrondes van de Leidse Jazz Award, vocaliste Lorena won toen de publieksprijs die avond. Mooi samenspel, zelfverzekerd, goede timing en een prachtige stem kenmerken dit viertal. Met Alex Koo op piano, Steve Zwanink op bas en Robbert Jan van Straalen op drums spelen ze drie geweldige sets met uiteenlopend repertoire. En, nu de druk van een Award er niet meer is, spelen ze losser, vrijer en vooral nóg beter dan toen, met heel veel plezier.

Ondertussen viel de manifestatie ter gelegenheid van het feit dat de Vrijplaats Koppenhinksteeg een jaar geleden werd onruimd enigzins in het water, maar 's avonds is er nog een afsluiting in de Q-Bus met optredens van ten eerste La Revolte Esthetique, een Leidse post-punk band, bekend van de Bar & Boossessies, die samen met de vrijplaats zijn verdwenen (maar vanaf volgende maand terugkomen in de Q-Bus). Als Joy Division en Sonic Youth je oude helden zijn (en dat zijn ze) is dit een geweldig optreden. Ze hebben al een tijd niet meer samen gespeeld, maar dat is niet te horen, het klopt allemaal. Schijnt ook dat dit een afscheidsconcert is, dat zou jammer zijn. Met Sergej (drums), Klawa(bas/zang) en Ron (gitaar/zang) is dit een aanstekelijk trio.

De tweede groep vanavond is Grassmoawer uit Wageningen. Echte feestbeesten deze acht man sterke groep met een mengeling van klezmer/balkan/punk/rock. Instrumentaal, Engels- en Nederlandstalig, alles komt in sneltreinvaart voorbij, maar af en toe is er een rustmoment zoals bij het mooie Wees geen Man maar een Jongen. Een feest voor het oor! Met Dolfski (zang, gitaar en klarinet), Frank (bas), Erik (drums), Gerard (viool), Addict (accordeon), Roan (trompet), Kees (trombone) en Rutti (gitaar) zijn ze een geweldige afsluiter van deze manifestatie.
Drie prachtige optredens gezien vandaag op zomaar een druilerige zaterdag in Leiden. Wie nog durft te beweren dat er in Leiden te weinig cultuur is moet zich nu gaan schamen.

LINKS:
Lorena del Mar
Alex Koo
Robbert Jan van Straalen
De Twee Spieghels
La Revolte Esthetique
Grassmoawer
Q-Bus

1 opmerking:

Anoniem zei

That is really helpful. It provided me a number of ideas and I'll be placing them on my web site eventually. I'm bookmarking your blog and I'll be back. Thanks again!

cheap cialis