dinsdag 15 februari 2011

cd-recensie: Itai Weissman & WEIZZ! - From Father to Son ****


WEIZZ! is in 2007 opgericht door Itai Weissman toen hij nog aan het Amsterdamse Conservatorium studeerde en bestaat naast Weissman (Israël) op sax uit Charley Roussel (Frankrijk) op contrabas en Eddie Jensen (Duitsland) op drums. In 2009 won de groep de Keep an Eye Jazz Award wat hen onder andere een optreden op IJazz 2009, waar we ze voor het eerst tegenkwamen. Niet lang daarna gingen ze de studio in om de cd From Father to Son op te nemen, ook een onderdeel van de Keep an Eye Jazz Award.
Het is een internationaal gezelschap en dat is terug te horen in de muziek. Het is een soort traditionele avantgarde jazz die de mannen spelen, maar wat het bijzonder maakt zijn de internationale invloeden vanuit met name de Israëlische muziek en de Klezmer. En wat ook opvalt zijn de sterke composities van Weissman en de mooie balans tussen de drie (of vier, op twee nummers speelt Yaniv Nachum op tenorsax mee).
De cd opent met het in aanvang niet meest toegankelijke nummer Cuatro, maar al snel valt alles op zijn plaats en volgt het ene na het andere juweeltje, zoals het spannende Jammin' At Hibshers en het gevoelige Sheva. Le David Yafe Eynaim is het enige niet zelf geschreven nummer, maar een traditional die Weissman als kind al speelde, nu in een arrangement van zijn vader.
De laatste nummers schreef Weissman samen met gitarist Eran Har Even, het vrolijke Shabak en de ingetogen uitsmijter Andy's Room. Al met al een bijzondere cd die muzikaal aansluit bij het optreden op IJazz, een genot voor beide oren.

LINKS:
Itay Weissman
Charley Roussel
Eddie Jensen
WEIZZ! op IJazz
WEIZZ! bij de Hofjesconcerten

Geen opmerkingen: