vrijdag 10 december 2010

Grenzenloos Festival doet naam eer aan


Er gaat in Leiden geen maand voorbij of er is wel weer ergens een muziekfestival, van Werfpop tot de Gouden Pet, van Popronde tot 3 oktober. Afsluiter dit jaar is het tweejaarlijkse Grenzenloos Festival, twee avonden met een smeltkroes van jazz en wereldmuziek uit alle windstreken. Grenzenloos is een festival voor wie verder wil luisteren dan zijn oren groot zijn en dat bleek gelijk al bij de eerste groep vanavond in het LAKtheater. Jacob TV mengt film, soundbites en livemuziek op een interessante manier. Boeiend en spetterend van het begin tot het eind deze Cities Change the Songs of Birds.

Jacob ter Veldhuis is een Nederlandse hedendaagse componist. De muziek is een mix van pop, jazz en klassiek in een strak keurslijf, waarbij de vier saxofonisten, zoals Nils van Haften, allemaal de ruimte krijgen om te soleren.

De muzikanten spelen tussen twee filmschermen in, waarbij het voorste scherm transparant is. Film en live muziek is natuurlijk niet nieuw, zagen we dit jaar nog bij de Vito Brothers en Michael Varekamp's Obamasuite, maar een dubbel filmscherm zagen we nog niet eerder. Tijdens de solo's namen de saxofonisten even plaats in de spotlight zoals hier Bart Wirtz.

De groep bestond verder uit drummer Arend Niks, bassiste Mick Pauwe en harpiste Lavinia Meijer. Een verrassende combinatie met die harp, maar één die het prima deed.
En dan was er nog Mete Erker, ook op saxofoon. Later die avond zouden we hem nog terugzien.

En dan was er nog de vierde saxofonist Miguel Boelens, die we eigenlijk kennen van Lavalu, maar die ook hier bewees een veelzijdige blazer te zijn.

Na afloop van het concert, tijdens een staande ovatie, kregen we eindelijk alle muzikanten nog even goed te zien.
Het was een indrukwekkend optreden, heftig en intens, waarbij gaandeweg de soundbites steeds abstracter werden, heel mooi. Een goed begin van dit Grenzenloos Festival.

Daarna kwam het Pavadita Tango Strijkkwartet met Sophie de Rijk en Claudia Valenzuela op viool, Alex Welch op altviool en Eva van de Poll op cello. Geen voor de hand liggende combinatie een strijkkwartet en tango, dus uitstekend passend op dit festival.

Voor dit project hadden ze de Argentijnse bandoneonist Victor Villena meegenomen, waar ze al eerder mee toerden en ook een cd opnamen. Het repertoire was verrassend met veel eigentijdse tango die toch weer heel anders klinkt als het klassieke repertoire.

Voor het derde optreden deze avond werden de bakens weer geheel verzet, van Argentinie naar Indonesie met Boi Akih en het programma Philosophy of Love. Met Mete Erker op saxen, Sean Fasciani op bas (twee weken geleden nog met Marzio Scholten in De Twee Spieghels) en Owen Hart Jr. op drums (zagen we 2 jaar geleden nog met Michael Moore en Eric Vloeimans bij Hot House, maakte toen indruk, vandaag nog meer).

Wat dit optreden 'grenzenloos' maakte was de toevoeging van Renadi Santoso op riyong, saron en demung, oftewel een soort uitgebreide gamelan. Soms nadrukkelijk aanwezig, maar vaak ook als extra percussionist op de achtergrond bezig.

Kern van Boi Akih zijn gitarist en componist Niels Brouwer en stemvirtuoos Monica Akihary. De eerste gesloten en geheel opgaand in zijn (geprepareerde) gitaar, de ander juist open en de interactie aangaand met het publiek. Tegen het eind speelden ze nog een schitterend duet samen en zo kwam er een eind aan een mooie eerste avond van het Grenzenloos Festival.

LINKS:
Grenzenloos Festival
Jacob TV
Mete Erker
Bart Wirtz
Arend Niks
Lavinia Meijer
Pavadita Tango Strijkkwartet
Boi Akih

Geen opmerkingen: