zaterdag 11 december 2010

Grenzenloos Festival met prima tweede dag


Met een korte tussenstop in La Piccola Italia ging het rechtstreeks door van De Twee Spieghels naar het LAKtheater voor de tweede dag van het Grenzenloos Festival. Met weer drie bijzondere concerten op het programma.
Allereerst was er De Bankroet Jazz Live! In 1921 schreef dichter Paul van Ostaijen een filmscript: De Bankroet Jazz, Leo van Maaren en Frank Herrebout hebben dit script verfilmd met behulp van oude filmfragmenten en Wouter van Bemmel schreef daar dan weer muziek bij die hier live werd uitgevoerd.

Het was een indrukwekkende, overdonderende vertoning hoewel het soms wat chaotisch was. Maar dat paste dan ook wel weer bij de film, chaos alom. Op het eind wordt de nieuwe Nationalhymne gezongen met behulp van leden van twee kinderkoren (waaronder de Leidse Sleuteltjes). Als toegift werd afgesloten met het Huldegedicht aan Singer Naaimachine van Paul van Ostaijen.

Een groter contrast was nauwelijks mogelijk, na de vrolijke chaos van Bankroet volgde een serieus, strak en precies optreden van het Calefax Rietkwintet. Alle noten liggen hier vast en het was heel bijzonder om naar te kijken én te luisteren.

Aan de educatieve kant was ook gedacht, elk nummer kreeg een heldere uitleg. Of het nu ging om nummers van Ton ter Doest, Tsjaikovsky, Duke Ellington, Conlon Nancarrow of Steve Reich. Van de laatste speelden ze New York Counterpoint, een nummer voor elf blazers waarvan er zes op de laptop stonden en vijf dus live werden gespeeld. Een helse toer, maar uitstekend uitgevoerd. Blij dit kwintet eindelijk eens live aan het werk te hebben gezien.

De avond en het festival werd afgesloten met een spetterend optreden van De Nazaten met de Braziliaanse accordeonist Toninho Ferragutti met het programma Freseko Broki. Hiervoor trokken De Nazaten vanuit Suriname in zuidelijke richting voor een optreden met meer moderne Braziliaanse jazz. Het werd één swingend feest en op het eind kon het publiek dan ook niet meer op stoelen blijven zitten en trokken massaal de dansvloer op.
Twee jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met het Grenzenloos Festival en waren meteen verkocht, en dat dat geen toevalstreffer was bewees deze editie wel, het was weer één groot muzikaal feest. Over twee jaar weer!

LINKS:
Grenzenloos Festival
De Bankroet Jazz
Calefax Rietkwintet
De Nazaten

Geen opmerkingen: