zondag 12 december 2010

Even rustig aan na Grenzenloos Festival en toch weer niet


Na al het prachtige muzikaal en visueel geweld tijdens het Grenzenloos Festival was het deze zondag even op adem komen met wat traditionelere jazz. Niet dat de vonken er niet van afspatten, maar het was toch anders.
Het Rob Agerbeek Trio zagen we al veel vaker en bijna altijd in Zoetermeer, behalve de laatste keer toen Rob Agerbeek in Leiden in De Twee Spieghels speelde tijdens het Ben Webster Tribute. De wereld is klein.

Voor dit door Fascinating Jazz georganiseerde optreden in De Sniep in Zoetermeer had hij in plaats van zijn gebruikelijke drummer Ben Schröder nu Barry Olthof meegenomen, die we dan juist weer kennen van De Twee Spieghels bij het Ben Webster Tribute, met het Robert Rook Trio en op een jamsessie. Goede drummer en van alle markten thuis. En de wereld is klein.

Maar gelukkig is er ook nog wat houvast in deze wereld want bassist Alex Milo zagen we alleen maar in Zoetermeer, vaak met Rob Agerbeek, soms met anderen. Prima bassist die zijn solo's opluisterde met scatten. Hoor je niet vaak.

De man waar het hier allemaal om draaide was natuurlijk Rob Agerbeek die de volle zaal op het puntje van hun stoel deed zitten. Standards van jazz tot boogie woogie en ook een enkel eigen nummer. Geen avant garde, geen nieuwlichterij, gewoon recht toe recht aan swingende jazz.

Op de terugweg nog even langs eerdergenoemde De Twee Spieghels, net op tijd voor de derde set van Jeen Rabs. En dat zet je gelijk weer op scherp. Met zijn band ZUB speelt hij Braziliaanse Nu-Jazz, eerder gezien op het NS Try Out Festival en in De Twee Spieghels, maar in beide gevallen zonder saxofonist. Zo ook nu.

Voor deze gelegenheid had Jeen de Duitse funk/hiphop drummer Alex Bernath en de Oostenrijkse funk/pop/jazz bassist Daniel Lottersberger meegenomen. Jeen Rabs speelt geen standaard Braziliaanse jazz, maar in deze combinatie was het gewoon grenzenloos. Maar hoe zou het klinken met een saxofoon erbij????

LINKS:
Barry Olthof
Fascinating Jazz
Jeen Rabs
Alex Bernath
Daniel Lottersberger
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: