zaterdag 11 september 2010

Zoetermeer Jazz blijft groeien


Zoetermeer Jazz barstte langzamerhand uit zijn voegen en wat tot vorig jaar een festival was dat zich in 1 weekend afspeelde beslaat het nu maar liefst 4 weekenden. Vandaag startte het festival met Jackie-T op het Stadhuisplein. Funky dance-jazz met een dj en percussionist.

Maar stralend middelpunt is natuurlijk Jackie-T zelf op haar rode trompet. Ze speelde om 12 uur in de middag en het kostte wat moeite het Zoetermeerse publiek op gang te krijgen, maar zij deed er alles aan en langzamerhand gingen er wat voetjes van de vloer.

Het was een mooie opwarmer van het festival met een constant niveau zonder echte uitschieters, maar op een terras in de zon was het goed toeven.

Daarna waren er de Basily Boys die wel vaker op Zoetermeer Jazz speelden, de eerste keer dat we ze zagen waren het echt nog kleine jongetjes, ondertussen beginnen ze groot te worden. Ze spelen gypsy-jazz in de traditie van Django Reinhardt. Een strak optreden, voorspelbaar maar altijd weer heel goed.

Vervolgens was het de beurt aan Basily, de ouders van de Boys zeg maar. Zelfde soort muziek met als extra een viool en percussie, wat zorgt voor meer variatie in de muziek. En behalve klassiekers spelen ze ook eigen nummers.

En toen ging het helemaal los toen Basily en de Basily Boys samen het podium opgingen voor een grote jamsessie. Het was een feest voor muzikanten en publiek en er werd zowaar geïmproviseerd, niet zo gebruikelijk bij gipsy-jazz, zeker niet in deze mate. Vaker doen!

Dit alles speelde zich af op het podium op het Stadhuisplein, maar ook elders in het Stadshart was muziek, van looporkesten. De gebruikelijk dixielandorkesten zoals hier Ons Looporkest.

En het lukt de organisatie altijd weer een opmerkelijke mobiele act te organiseren, zoals dit jaar de Dixie Mixie Miniband.

Hoogtepunt van deze eerste festivaldag was Thijs & Co, een gelegenheidsformatie rond Thijs van Leer. Met een strakke en jonge band, die precies deden wat er nodig was voor een geslaagd optreden.

Middelpunt was natuurlijk Thijs van Leer op Hammondorgel en fluit, die bij elk nummer wel een leuke anekdote had.

Op toetsen was er Colijn Buis, het repertoire was afwisselend, met natuurlijk de nodige Focus hits (House of the King, Sylvia, Hocus Pocus).

Op bas was er Maarten Bakker die, net als Colijn, een jazz-achtergrond heeft. En dat was te merken aan het feit dat er ook een flink aantal jazz klassiekers gespeeld werden.

Drummer Maarten Kooymans vormde samen met Maarten Bakker een solide basis terwijl dit toch het eerste optreden van dit kwartet was.

Bij een nummer werd Colijn vervangen door Frank van Geest, die wel vaker dingen met Thijs van Leer doet.

Frank van Geest is een klassiek geschoolde pianist en componist en kreeg op dat laatste onderdeel les van Thijs van Leer.
Het optreden van Thijs & Co was een prima afsluiter van deze eerste dag.

Het was een uitstekende eerste festivaldag waarbij het weer gelukkig helemaal mee zat. Het was een gezellige drukte op het plein en het was dringen op de terrasjes.
Komende zaterdagen gaat Zoetermeer Jazz verder, volgende week in de Dorpsstraat, de week daarop in het CKC en de finale is op 2 oktober en het Stadstheater.

LINKS:
Jackie-T
Basily Boys
Basily
Dixie Mixie Miniband
Zoetermeer Jazz

Geen opmerkingen: