zondag 5 september 2010

Zondag muziekdag in Leiden 7


Het is weer zondag, de zon schijnt dus weer tijd voor lekkere muziek, allereerst in De Zijlstroom. Daar speelden Frenk van Meeteren (zang, gitaar en mondharmonica) en Evert Willemstijn (bas en zang) heerlijke zomerse muziek. Een mix van jazz, blues, (western) swing, hawaii en calypso, laidback muziek op een zonovergoten terras. Genieten dus en veel langer gebleven dan gepland.

De hele sfeer, aankleding en muziekkeuze vertoonde veel overeenkomsten met de muziek van Dan Hicks & His/The Hot Licks en hoewel vrijwel niemand in Nederland van Dan Hicks gehoord heeft kende Frenk hem wel degelijk. Op mijn vraag of hij Dan Hicks kende antwoorde hij gelijk met 'His Hot Licks'. Een kenner dus en daar houden we van.

En wie is dan Dan Hicks? Dit dus, op een foto gemaakt in oktober 2001 op het Lake Eden Arts Festival in Ashville, NC, USA, samen met een deel van The Hot Licks, gitarist en violist vallen net buiten beeld, dames zijn de Lickettes, bassist is Paul Smith. Begin jaren 70 waren ze populair in Amerika, daarna jarenlang op een laag pitje, maar sinds 2000 weer druk aan het opnemen en toeren, vooral in Amerika en af en toe Japan. Bekendste nummer: I Scare Myself, bekend vanwege de hitversie van Thomas Dolby uit 1984.En ook Dan Hicks draagt vaak Hawaii overhemden, net als Frenk vandaag.

Genoeg geschiedenis, terug naar het heden, terug naar De Twee Spieghels waar Tim Eijmaal (gitaar/o.a. Sven Hammond Soul), Tom Beek (sax, o.a. 3/4/5 en soms Sven Hammond Soul) en Glenn Gaddum (bas, Sven Hammond Soul en Anouk) een heerlijk optreden optreden gaven.

En hoewel we dus de eerste set misten was het daarna toch genieten van allerlei jazz-standards met veel improvisatie en nog veel meer speelplezier. A Night in Tunesia was een mooie uitsmijter.
Even nog over de naam van De Twee Spieghels (we zijn nu toch al educatief bezig), maar dat is makkelijk. Er hangen in de pijpenla die het café is 2 grote spiegels, zo eenvoudig is het. En zo kun je muzikanten dus ook fotograferen.

LINKS:
Frenk van Meeteren
Dan Hicks
De Zijlstroom
Tim Eijmaal
Tom Beek
Glenn Gaddum
De Twee Spieghels

Geen opmerkingen: